Po marchewkowym musi być buraczane.
Kiedy, a trwało to około pół roku, zajmowałam się wypiekaniem ciast na sprzedaż, to ciasto, obok sernika i marchewkowego, biło rekordy popularności. Pure z buraka w masie ciasta sprawia, że jest ono wilgotne i ma teksturę przypominającą truflę. Świetnie łączy się zarówno z białą polewą śmietankową, ale również czekoladową z gorzkiej czekolady. Z polewą czekoladową jest bardziej wytrawne, to dla miłośników mniej słodkich smaków. Pięknie wygląda na świątecznym stole, purpurowy burak, biała polewa posypana makiem, takie zimowe ciasto. Idealne dla tych, którzy mają ochotę zaskoczyć domowników czy gości niezwykłym wypiekiem.
Składniki:
na tortownicę 26 - 27cm
ciasto:
300g buraków, umytych i ugotowanych w skórce, a potem obranych i startych na tarce o drobnych oczkach
250g gorzkiej czekolady
70ml espresso albo bardzo mocnej kawy
250g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
170g mąki pszennej
4 duże łyżki kakao naturalnego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
szczypta soli
250g cukru
polewa:
1 duża łyżka masła rozpuszczonego
około 100g serka śmietankowego typu 'Twój Smak' albo 'Philadelphia'
szczypta soli
1 i trochę kubka cukru pudru
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
szczypta maku
Jak zrobić:
ciasto:
1. Przygotuj buraki jak wyżej. W kąpieli wodnej, czyli mniejszym garnku ustawionym nad
większym z płytką warstwą wody na dnie, na małym ogniu, rozpuść połamaną na kawałki czekoladę, starając się nie mieszać. Kiedy jest już miękka, dodaj espresso, przemieszaj raz.
Zdejmij z ognia i dodaj masło. Poczekaj, mieszając od czasu do czasu, aż się rozpuści.
2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka dodawaj po jednym, cały czas mieszając, do masy czekoladowej. Na koniec dodaj buraki i całość delikatnie wymieszaj łyżką.
3. Do ubitych na sztywno białek wsyp cukier porcjami i delikatnie wymieszaj całość łyżką. Połącz białka z masą czekoladowo buraczaną ostrożnie, ale dokładnie.
4. Mąkę wymieszaj z proszkiem i kakao, dodaj na końcu do masy czekoladowo buraczanej, delikatnie wymieszaj łyżką.
4. Mąkę wymieszaj z proszkiem i kakao, dodaj na końcu do masy czekoladowo buraczanej, delikatnie wymieszaj łyżką.
5. Piekarnik rozgrzej do 180'C. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do formy i piecz ciasto przez około 40 minut, do prawie suchego patyczka.
Ciasto może się po środku lekko ruszać, tak jak to się dzieje przy pieczeniu sernika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz