sobota, 25 czerwca 2022

Cytrynowe ciasto z ricotty z lemon curd - kremem cytrynowo żółtowym

 Jest parę ciast, które są dla mnie top, do nich należy dobry sernik, niektóre tarty, wilgotna babka nie drożdżowa, mój placek drożdżowy, a do tego grona dołączyło to ciasto z ricotty z dodatkiem lemon curd i podawane z dodatkową porcją tego kremu cytrynowo żółtkowego.

Ciasto cytrynowe z ricotty jest wilgotne, ma konsystencję i smak zbliżony do cytrynowego sernika. Ten smak podbija dodatkowo krem lemon curd, który można położyć na wierzchu, a całość smakuje jeszcze lepiej z gałką lodów waniliowych. Dodam jeszcze, bo spieszę się, żeby jak najszybciej podzielić się przepisem, że ciasto jest łatwe w przygotowaniu, myślę, że wystarczą podstawowe umiejętności kulinarne, żeby poradzić sobie z wykonaniem tego deseru. Dlaczego się spieszę? Bo weekend już na dobre w toku, jeszcze zdążycie je zrobić.

Do ciasta potrzebny jest cytrynowy krem KLIK lemon curd, przepis podałam w poprzednim poście. Krem jest przepyszny, pokochacie go.















































Składniki:

na formę o średnicy 20cm


125g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawałki

155g drobnego cukru

skórka otarta z 1 cytryny, 60ml soku z cytryny

250g ricotty

3 jajka

150g mąki pszennej typ 500

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100g kremu KLIK lemon curd, plus więcej do podania

cukier puder, do posypania wierzchu


jak zrobić:

ubij masło, cukier i skórkę z cytryny mikserem, aż masa będzie puszysta i biała. Dodaj ricottę, ubij, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj jajka, po jednym, ubijając masę po każdym. Teraz już nie ubijaj, mieszaj masę łyżką. Dodaj mąkę porcjami, wmieszaj w masę, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. 

Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch. Piekarnik rozgrzej do 170'. Na wierzchu masy ułóż porcje kremu lemon curd, używając patyczka wmieszaj krem w masę. I to już wszystko. Piecz przez około 45 minut, aż ciasto będzie złociste na wierzchu, a przy delikatnym naciśnięciu palcem, ciasto jest sprężyste.

Po upieczeniu zostaw ciasto w formie na 10 minut, potem zdejmij obręcz, pokrój ciasto na trójkąty i podawaj ciepłe, posypane cukru pudrem z porcją KLIK lemon curd i ewentualnie gałką lodów. 










2 komentarze: