czwartek, 16 czerwca 2022

Szybka tarta francuska z rabarbarem i truskawkami, galette, w wersji pełnej albo mini

 Galette to najlepszy sposób na wykorzystanie owoców, kiedy zostanie trochę różnych, truskawek, rabarbaru, borówek...Wystarczy przygotować kruche ciasto na spód, wychłodzić je, rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć po środku owoce, zawinąć brzegi i upiec. Nie ma podpiekania, wychładzania spodu, galette to o wiele prostsza i szybsza tarta niż ta tradycyjna. 

Na warsztatach z kuchni francuskiej robimy galette z bakłażanem, wszyscy ją uwielbiają, w ten sam sposób można przygotować zarówno wytrawną jak i słodką. Kuchnia francuska dała nam tartą odwróconą, czyli tartę tatin i galette, oprócz wielu wielu inny cudownych patentów, róbmy z nich użytek. Pokazuję też galette z nadzieniem z borówek i jabłek, też świetne, a ciasto do tej galette to mąka orkiszowa 2000, zdrowa, pełna otrąb błonnika. Galette można zrobić w wersji mini, jest doskonała do zabrania na piknik. Wtedy podziel ciasto na 4 części, każdą rozwałkuj na placek o średnicy 17-18cm. 

Pakuję się na kilka dni urlopu, ale zostawiam Wam ten cudowny przepis na długi weekend, korzystajcie i napiszcie w komentarzach, jak wyszła.



































składniki:

ciasto:

2 1/2 kubka mąki pszennej typ 500, może też być orkiszowa czy nawet chlebowa
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
130g zimnego masła pokrojonego na kawałki
1 łyżka jogurtu greckiego
odrobina lodowatej wody

nadzienie:

200g rabarbaru, umytego, oczyszczonego i pokrojonego na 2cm kawałki
300g truskawek, bez szypułek, podzielonych na ćwiartki albo ósemki
skórka starta z 1 cytryny
150g cukru brązowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka kardamonu

3-4 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki roztopionego masła, do posmarowania brzegów ciasta przed pieczeniem
płatki migdałowe do posypania - opcjonalnie

kubek = 250ml



jak zrobić:

w misce wymieszaj mąkę, cukier i sól, dodaj kawałki masła, rozetrzyj palcami na kruszonkę. Dodaj zimną wodę, szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w dysk, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Owoce włóż do miski, dodaj skórkę z cytryny i kardamon, posyp cukrem i mąką kukurydzianą, nie mieszaj, żeby owoce nie puściły soku. 
Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto, najlepiej przez folię spożywczą, na okrągły placek o średnicy 35cm. Przenieś papier z plackiem na blaszkę do pieczenia. Teraz wymieszaj owoce, jeżeli puściły sok to go odlej. Posyp środek placka mielonymi migdałami, na nich rozłóż  owoce zostawiając margines około 7cm. Załóż ciasto do środka, częściowo przykrywając owoce. Posmaruj brzeg ciasta roztopionym masłem i posyp brązowym cukrem, całość posyp płatkami migdałów.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190' przez około 40 minut, aż ciasto będzie lekko złociste.
Po wyjęciu z piekarnika możesz wierzch ciasta dodatkowo posypać płatkami migdałów albo cukrem pudrem. Najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz