piątek, 24 czerwca 2022

Lemon curd, cytrynowy krem żółtkowy, przepis idealny

Lemon curd to już kultowy krem cytrynowo żółtkowy. To taki klasyk, który każdy pasjonat gotowania i dobrych smaków musi umieć zrobić. Jeżeli nauczysz się go robić, poradzisz sobie z każdym kremem budyniowym, żółtkowym, czy francuskim patissiere. Dobrze zrobiony, bez grudek, aksamitny i gładki, smakuje obłędnie. Jest to zdecydowanie krem dla miłośników smaku cytrynowego, bo to bomba cytrynowa.
To krem, który świetnie nadaje się do nadzienia do tarty, też do tartaletek, jeżeli ktoś go bardzo lubi, można go jeść z pieczywem białym. U mnie pojawi się z cieście z ricotty, w samym cieście, ale też jako dodatek do niego. Post z kolejnym przepisem jeszcze dzisiaj.

Mój przepis na lemon curd jest prosty, przejrzysty, sprawdzony, w końcu mogę podać taki idealny, który każdemu się uda.






składniki:

na średniej wielkości słoik


2 jajka

2 żółtka

165g drobnego cukru

80g zimnego masła

skórka starta z 2 cytryn

sok z 2 cytryn


jak zrobić:

ubij/ utrzyj jajka, żółtka i cukier na puszystą masę. Przełóż ją do rondelka albo garnka, postaw na małym ogniu, dodaj masło, sok z cytryny i skórkę, mieszaj energicznie, a właściwie ubijaj, aż całkowicie zgęstnieje; na małym ogniu trochę to potrwa, nie denerwuj się, mieszaj cierpliwie. 

Ja starłam skórkę na tarce o drobnych oczkach, więc mój krem był gładki, ale jeżeli masz cząstki skórki w kremie, możesz przetrzeć go przez sito, żeby był aksamitny. Przełóż do słoika, wystudź, a potem wstaw do lodówki.

Krem można przechowywać, jeżeli naczynie było wysterylizowane, do 2 tygodni.

Uwaga: słoiczek powinien być wyparzony wrzątkiem albo wysterylizowany w piekarniku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz