To pieczywo francuskie nie wymaga długiego wyrastania, jest łatwe w przygotowaniu, a smakuje doskonale; ma miękki, mięsisty miąższ i chrupiącą złocistą skórkę. Taki przepis jest szczególnie cenny w nagłych sytuacjach awaryjnych, kiedy zabraknie pieczywa, tak jak mi się to ostatnio zdarzyło. Na szybkie przygotowanie pieczywa żytniego na zakwasie nie ma szans, moje wymaga podwójnego wyrastania, czyli przynajmniej jednego dnia. Francuskie chlebki można upiec w niecałe dwie godziny, to ogromny atut.
Siedzę właśnie w SPOT., mam godzinę przerwy między jednymi warsztatami a drugimi, postanowiłam wykorzystać ten czas i szybko wrzucić przepis na to pieczywo. Idzie weekend, a sama wiem, że najbardziej chce się piec i gotować w czasie wolnym. Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu, spieszę się, bo czas pędzi, za moment już będę pędzić do kolejnej grupy.
Składniki:
na dwa średnie chlebki
2 kubki ciepłej wody
1 łyżka suchych drożdży
2 1/2 łyżeczki cukru
650g mąki pszennej, plus ewentualnie trochę więcej
2 1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki oliwy
roztopione masło - opcjonalnie
jak zrobić:
1. w misce wymieszaj wodę, drożdże i cukier, odstaw na kilka minut, aż drożdże się delikatnie spienią
2. w misie robota (ja wolę wyrabiać takie ciasto robotem, z końcówką - hakiem), wymieszaj 2 kubki mąki z solą, dodaj rozczyn drożdży, cały czas mieszaj na wolnych obrotach, dodawaj po 1/2 kubka pozostałej mąki, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję ciasta, powinno być gładkie i elastyczne, niezbyt kleiste.
3. natłuść miskę olejem, uformuj kulę ciasta, obtocz ją w oleju, zrób płytkie nacięcie na wierzchu, zawiń folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut, a jeżeli masz więcej czasu, to na 1 godzinę. Ja zostawiłam na 1 godzinę, ciasto pięknie wyrosło.
4. wyłóż ciasto na wysypany mąką blat, podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na prostokąt, wielkość zależy od Ciebie, zwiń w wałek, zaczynając od dłuższej strony, krótsze boki zawiń odrobinę do środka. Szczypiąc, sklej dobrze łączenie, wyrównaj kształt. Ułóż chlebki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu zrób trzy ukośne nacięcia. Przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym, odstaw do wyrastania jeszcze na 30 minut co najmniej, najlepiej na 60 minut. Piecz w 190' przez 17-23 minut, aż będzie wypieczony, złocisty na wierzchu, wypieczony od spodu. Posmaruj wierzch gorącego jeszcze chleba roztopionym masłem, podawaj jeszcze ciepły, wtedy jest najlepszy.
Uwaga: kubek = 250ml
Do piekarnika wstawiam żaroodporne naczynie z wodą do naparowania piekarnika.
Przepysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń