wtorek, 7 czerwca 2022

Placek drożdżowy z truskawkami, kolejny doskonały

Kolejny placek drożdżowy, bo tak je lubię, jeść i piec. Od kiedy pokochałam ciasta drożdżowe, dogaduję się z nimi jak mało kto. Jak tylko uda mi się kupić ładne truskawki, truskawki bo jeszcze nie ma innych tegorocznych owoców, moja pierwsza myśl to jaki piękny placek z nimi będzie. Tak było i tym razem. Truskawki, ku mojemu zdziwieniu, były słodkie jak rzadko, a przecież pogoda wcale nie jest najlepsza, ani wysokie temperatury, ani dużo słońca, ale były wyjątkowo jędrne, wyborne. 

Jak można się było spodziewać, placek wyszedł rewelacyjny, mimo, że robiony  w pośpiechu i pieczony trochę za krótko. Musiałam wyjąć go z piekarnika odrobinę przed czasem, bo pędziłam na spotkanie i już byłam spóźniona. Wyglądał dobrze, patyczek po nakłuciu wychodził suchy, pomyślałam "udało się". A jednak nie do końca, odrobinę opadł po środku, co zobaczyłam po powrocie. A co się okazało? Że jest wilgotny i mięsisty jak nigdy, ciasto pod owocami jest bardzo wilgotne ale nie zakalcowate. Jeden z pyszniejszych placków jakie jadłam. Chyba, po tym doświadczeniu, będę kończyć pieczenie placków drożdżowych trochę wcześniej, bo bardzo nie lubię przesuszonego, albo nawet suchego ciasta drożdżowego. 










































Składniki:

na dużą blaszkę do pieczenia ok. 25cm x 35cm

ciasto:

500g mąki pszennej typ 500

130g cukru drobnego

80g masła, roztopionego

3 średnie żółtka, jeżeli jajka są mniejsze to 4

300ml mleka 3.2%

20g świeżych drożdży

szczypta soli


kruszonka:

200g mąki pszennej

100g masła, miękkiego

100g cukru

szczypta soli


jak zrobić:

podgrzej mleko, do letniego mleka wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż zacznie pracować. W misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą, dodaj ciepłe ale nie gorące mleko, rozczyn drożdży, wymieszaj, potem dodaj roztopione i przestudzone masło. Wyrób elastyczne i gładkie ciasto. Ja wyrabiam ciasta drożdżowe w robocie, jest łatwiej, bo to ciasto, które może się kleić, a wychodzi lepsze kiedy nie dodajesz mąki. Ręką trudno takie ciasto wyrabiać, lepiej mieszać energicznie łyżką drewnianą. Wyrabianie, niezależnie od sposobu, powinno trwać około 10 minut. Gotowe ciasto przełóż do miski natłuszczonej olejem, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi objętość.

Przygotuj kruszonkę: rozetrzyj palcami mąkę z cukrem i masłem, aż uformujesz grudki.

Wyrośnięte ciasto wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, rozciągnij na całej powierzchni blaszki. Ułóż na nim owoce. Przykryj i odstaw do napuszenia jeszcze na 30 minut. Podrośnięte ciasto posyp kruszonka. Piecz w 180' przez około 50-55 minut, aż ciasto będzie złociste a patyczek suchy.

 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz