Tahini to pasta robiona z prażonych nasion sezamu, smakuje jak chałwa bez cukru. Jeżeli dodać do niej słodki smak i coś chrupiącego, powstanie masa bardzo zbliżona do chałwy. Ja z niej zrobiłam kulki, ale można ją wyłożyć do kwadratowej blaszki, mocno ugnieść, wstawić do lodówki, a kiedy trochę stwardnieje, pokrój w dowolne kształty, kwadraty albo prostokąty. Składniki chałwy też można urozmaicać dowolnie, ja dodałam gorzką czekoladę, ale następnym razem dodam orzechy włoskie albo pistacje, będzie jeszcze bardziej chrupiąca.
Składniki:
na 13-15 kulek o średnicy ok. 2.5cm
1 kubek ziaren słonecznika
1/3 kubka łuskanych peset dyni
1/2 kubka dobrych wiórków kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego roztopionego
3 łyżki albo więcej tahini
3 łyżki mąki kokosowej
duża szczypta soli
2 łyżki cukru kokosowego
40g gorzkiej czekolady drobno pokrojonej
chia albo kakao do obtoczenia - opcjonalnie
Jak zrobić:
ziarna słonecznika zblenduj z łuskanymi pestkami dyni, wiórkami kokosowymi, solą i cukrem kokosowym, aż masa będzie w miarę gładka, ale zachowa fakturę grudkowatą. Pastę tahini wymieszaj z płynnym olejem kokosowym, dodaj do zblendowanej masy i dobrze wymieszaj albo zmiksuj. Pokrojoną czekoladę dodaj do całości i wymieszaj. Masę wyrównaj i wstaw miskę do lodówki na ok. 15 minut. Kiedy lekko stężeje, wyjmij, uformuj kulki, ułóż je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstaw do lodówki, tym razem na godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz