środa, 6 stycznia 2021

Galette des rois, francuska tarta na Trzech Króli

Galette des rois to tradycyjna francuska tarta pieczona na Trzech Króli. Przepis pochodzi od Davida Lebovitza, mojego ulubionego bloggera kulinarnego. Tarta nie jest trudna, chociaż trzeba pamiętać o kilku rzeczach: ciasto i nadzienie muszą być mocno schłodzone w trakcie pracy nad tartą, pamiętajcie też, żeby brzegi galette dobrze skleić, inaczej nadzienie może wypłynąć. Nawet,  jeżeli tak się stanie, tak było u mnie, ciasto i nadzienie i tak się upieką a ciasto będzie smakować doskonale. Tarta smakuje cudownie i absolutnie wyjątkowo, migdałowo pomarańczowe nadzienie w maślanym cieście francuskim, to dla mnie najlepsze smaki. Nie zapomnijcie o włożeniu migdała, ten, kto trafi na taki szczęśliwy kawałek z migdałem będzie miał szczęście w nadchodzącym roku. Polska tradycja to wkładanie kawałka marchewki do pączka, również na szczęście. 

Jeżeli macie zamrożone ciasto francuskie i migdały, dacie radę i zdążycie jeszcze do popołudniowej kawy.



















Składniki:

średnica 23cm

1 opakowanie ciasta francuskiego ( 450g ), podzielonego na dwie części

1 kubek ( 100g ) mielonych migdałów
1/2 ( 100g ) cukru
szczypta soli
skórka starta z 1/2 pomarańczy
100g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
2 jajka, o pokojowej temperaturze
1 duża łyżka rumu
1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego

1 migdał

1 żółtko jajka rozbełtane z 1 łyżeczką mleka, do posmarowania wierzchu



Jak zrobić:

nadzienie:

w misce wymieszaj mielone migdały, cukier, sól i skórkę pomarańczową. Wmieszaj masło, a potem dodaj po jednym jajku, wmieszaj w całość, wlej rum i ekstrakt migdałowy, przykryj i wstaw do lodówki.  
Rozmrożone ciasto francuskie podziel na dwie części, lekko rozwałkuj i z każdej wytnij koło o średnicy 23cm, średnicy tortownicy. Jednym wylep spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj go kawałkiem folii spożywczej i na niej ułóż drugie koło. Formę włóż do lodówki na 30 minut.
  Po tym czasie zdejmij górne koło ciasta, na spód wyłóż nadzienie, zostawiając margines 3cm. Nie zapomnij o włożenie jednego migdała do nadzienia. Brzeg ciasta posmaruj wodą, nałóż na wierzch drugie koło i dokładnie zlep brzegi.
Zrób nożykiem wzór na wierzchu ciasta, posmaruj rozbełtanym jajkiem, nakłuj ostrożnie w 5 miejscach, żeby para uchodziła w czasie pieczenia. Piecz w 180'C przez około 30 minut, aż ciasto będzie złociste na wierzchu i brzegach.
Jeżeli ciasto za mocno podniesie się w czasie pieczenia, można je nakłuć w 1-2 miejscach, żeby uwolnić parę. Galette po upieczeniu opadnie, to normalne.
Wystudź na kratce. Podawaj lekko ciepłe.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz