Galette des rois to tradycyjna francuska tarta pieczona na Trzech Króli. Przepis pochodzi od Davida Lebovitza, mojego ulubionego bloggera kulinarnego. Tarta nie jest trudna, chociaż trzeba pamiętać o kilku rzeczach: ciasto i nadzienie muszą być mocno schłodzone w trakcie pracy nad tartą, pamiętajcie też, żeby brzegi galette dobrze skleić, inaczej nadzienie może wypłynąć. Nawet, jeżeli tak się stanie, tak było u mnie, ciasto i nadzienie i tak się upieką a ciasto będzie smakować doskonale. Tarta smakuje cudownie i absolutnie wyjątkowo, migdałowo pomarańczowe nadzienie w maślanym cieście francuskim, to dla mnie najlepsze smaki. Nie zapomnijcie o włożeniu migdała, ten, kto trafi na taki szczęśliwy kawałek z migdałem będzie miał szczęście w nadchodzącym roku. Polska tradycja to wkładanie kawałka marchewki do pączka, również na szczęście.
Jeżeli macie zamrożone ciasto francuskie i migdały, dacie radę i zdążycie jeszcze do popołudniowej kawy.
Składniki:
średnica 23cm
1 opakowanie ciasta francuskiego ( 450g ), podzielonego na dwie części
1 kubek ( 100g ) mielonych migdałów
1/2 ( 100g ) cukru
szczypta soli
skórka starta z 1/2 pomarańczy
100g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
2 jajka, o pokojowej temperaturze
1 duża łyżka rumu
1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1 migdał
1 żółtko jajka rozbełtane z 1 łyżeczką mleka, do posmarowania wierzchu
Jak zrobić:
nadzienie:
w misce wymieszaj mielone migdały, cukier, sól i skórkę pomarańczową. Wmieszaj masło, a potem dodaj po jednym jajku, wmieszaj w całość, wlej rum i ekstrakt migdałowy, przykryj i wstaw do lodówki.
Rozmrożone ciasto francuskie podziel na dwie części, lekko rozwałkuj i z każdej wytnij koło o średnicy 23cm, średnicy tortownicy. Jednym wylep spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj go kawałkiem folii spożywczej i na niej ułóż drugie koło. Formę włóż do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie zdejmij górne koło ciasta, na spód wyłóż nadzienie, zostawiając margines 3cm. Nie zapomnij o włożenie jednego migdała do nadzienia. Brzeg ciasta posmaruj wodą, nałóż na wierzch drugie koło i dokładnie zlep brzegi.
Zrób nożykiem wzór na wierzchu ciasta, posmaruj rozbełtanym jajkiem, nakłuj ostrożnie w 5 miejscach, żeby para uchodziła w czasie pieczenia. Piecz w 180'C przez około 30 minut, aż ciasto będzie złociste na wierzchu i brzegach.
Jeżeli ciasto za mocno podniesie się w czasie pieczenia, można je nakłuć w 1-2 miejscach, żeby uwolnić parę. Galette po upieczeniu opadnie, to normalne.
Wystudź na kratce. Podawaj lekko ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz