niedziela, 10 stycznia 2021

Wegańskie drożdżówki zawijane z masłem orzechowym, orzeszkami ziemnymi i czekoladą

Uwielbiam masło orzechowe. Może nawet więcej, jestem od niego uzależniona, czyham na każdy pretekst, żeby go użyć. I jak to w niedzielę, rano to najlepszy moment na zrobienie ciasta drożdżowego. Zabierałam się za nie i wiedziałam, że będą drożdżówki, ale sama nie widziałam jakie, to co powstało to efekt spontanicznych poczynań, drożdżówki skręciłam jak szwedzkie, a krem zrobiłam taki jaki kocham najbardziej, czyli masło orzechowe z dodatkami, najlepszy. Taki krótki wstęp, bo chcę szybciutko podzielić się przepisem, a wcześniej niestety nie dałam rady. Wy też macie takie niedziele? Zadanie za zadaniem? Ale przecież ja tak właśnie lubię!



























Składniki:

na 15-16 drożdżówek

zaczyn:

1/2 kubka mleka migdałowego, i więcej do rozrzedzenia kremu i posmarowania wierzchu przed pieczeniem

1 łyżka cukru

50g świeżych drożdży

1 łyżka mąki orkiszowej jasnej TYP 700


ciasto:

3 kubki mąki orkiszowej jasnej TYP 700

3 łyżki cukru

1/2 kubka mleka migdałowego, ciepłego

3 łyżki oleju słonecznikowego

szczypta kurkumy


nadzienie:

3/4 kubka miękkiego masła orzechowego 

1-2 łyżki syropu z agawy

1/4 łyżeczki soli

garść orzeszków ziemnych, posiekanych

80g gorzkiej czekolady, posiekanej na drobne kawałki

cukier kokosowy do posypania wierzchu




jak zrobić:

w dużej misce wymieszaj mleko, drożdże, mąkę i cukier, przykryj i odstaw w cieple miejsce na ok.10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Do zaczynu dodaj mąkę, cukier, olej i kurkumę, wymieszaj, aż składniki się połączą, wyrabiaj, robotem albo ręcznie około 10 minut. Zawiń w folię spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut, ciasto powinno podwoić objętość.

Przygotuj krem: do miękkiego masła orzechowego dodaj syrop z agawy, wymieszaj, jeżeli jest zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę mleka migdałowego, tyle, żeby krem był miękki i dawał się rozsmarować. Krem powinien być chłodny przed smarowaniem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży cienki prostokąt. Rozsmaruj krem orzechowy na całej powierzchni, zostawiając margines 1cm bez kremu. Posyp całość posiekanymi orzeszkami i posiekaną czekoladą. Teraz, stojąc twarzą do dłuższego boku prostokąta złóż go na trzy, zakładając części jedna na drugą. Uzyskasz mniejszy prostokąt trzywarstwowy o powierzchni 1/3 prostokąta wyjściowego. Zaczynając od krótszego boku, pokrój go na paski o grubości mniejszej niż 1cm. Każdy pasek skręć wokół własnej osi, delikatnie, a potem zwiń w drożdżówkę, koniec wkładając od spodu do środka.

Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem, zostaw odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do napuszenia. Posmaruj wierzch mlekiem migdałowym przy pomocy pędzla silikonowego, posyp cukrem kokosowym, piecz w piekarniku nagrzanym do 180' przez 20-25 minut, aż będą złociste.
















Zaczyn:
– w misce wymieszać mleko, drożdże, mąkę i cukier. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut
Ciasto:
– do zaczynu dodać mąkę, cukier, kurkumę i olej. Wyrabiać ciasto nie krócej niż 10 minut. Powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do dłoni
– miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę
– ciasto ponownie wyrobić. Blat oprószyć mąką. Ciasto delikatnie rozciągać palcami na grubość około ½ cm. Wykrawać krążki średnicy około 8-10 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut
Kruszonka:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz