poniedziałek, 18 stycznia 2021

Ciasto marchewkowe ze świeżym ananasem i chińską przyprawą

Ciasto marchewkowe ma jakąś niesamowitą moc, jakiś urok, wszyscy chyba je kochają. Ostatni mój przepis na to ciasto jest doskonały, ale robiłam je już tyle razy, że miałam ogromną ochotę na coś nowego. Wiem, że ananas jest często dodawany do marchewkowego, ale dzisiaj użyłam go po raz pierwszy i musze powiedzieć, że bardzo zmienił właściwości ciasta marchewkowego, jest wilgotne, ma ciekawy smak, do czego też przyczyniło się dodanie chińskiej przyprawy 5 spices. W skład tej mieszanki, między innymi, bo jej składniki mogą się zmieniać, wchodzą anyż, koper włoski, ziele angielskie, goździki, cynamon i pieprz syczuański, przyprawy, które są bardzo wyraziste, dające charakterystyczny smak. Okazuje się, że te przyprawy świetnie pasują do ciasta marchewkowego, a smakuje zupełnie inaczej niż moje poprzednie, które ma wyraźny aromat cynamonu i pomarańczy. Zrobiłam je przy pomocy łyżki i trzepaczki, nie użyłam miksera, akurat się zepsuł, szybko połączyłam składniki mieszając, a ciasto udało się znakomicie, pięknie wyrosło, jest wyjątkowo wilgotne i pachnące. 

Przyprawy takie jak gwiazdy anyżu, ziele angielskie czy goździki najlepiej rozetrzeć w moździerzu, tarcie powoduje, że przyprawy uwalniają olejki aromatyczne i są bardziej intensywne.

Jeszcze jedna uwaga, kubek w moich przepisach to objętość 250ml: KUBEK = 250ml

















Składniki:

na okrągłą formę do tarty o średnicy 20-21cm


1 kubek cukru pudru

2 kubki mąki orkiszowej jasnej

szczypta soli

1 1/2 łyżeczki sody

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki mieszanki przypraw:

1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu, 1/4 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 1/4 łyżeczki kopru włoskiego mielonego

3 jajka, białka i żółtka rozdzielone

125ml oleju słonecznikowego

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

3 łyżki drobno posiekanego świeżego ananasa

2 średnie marchewki starte na tarce o grubych oczkach 


krem - polewa:

150g serka kremowego Philadelphia albo Twój Smak 

szczypta soli

2 łyżki miękkiego masła

1 łyżeczka wanilii

1 1/2 kubka cukru pudru


karmelizowane orzechy:

garść orzechów włoskich albo pekan

3-4 łyżki cukru pudru







jak zrobić:

wszystkie suche składniki wymieszaj: mąkę, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, przyprawy. Białka ubij lekko przy pomocy trzepaczki albo miksera, żółtka utrzyj z cukrem, wystarczy łyżką, dodaj do nich olej, wymieszaj, dodaj ekstrakt z wanilii, teraz posiekanego ananasa, wymieszaj. Mokre składniki dodaj do suchych, dodaj startą marchew, wymieszaj. Delikatnie połącz białka z masą. Wyłóż do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180' przez 60-70 minut, do suchego patyczka, ale nie przesusz ciasta. Po kilku minutach zdejmij obręcz, a po następnych kilkunastu przełóż na kratkę i zostaw aż wystygnie.

Wymieszaj składniki na krem, ma być gęsty, jeżeli trzeba, dodaj więcej cukru. Pokryj ciasto łącznie z bokami.

orzechy:

na małą patelnię wysyp cukier, na średnim ogniu podgrzewaj, aż się stopi, nie mieszaj, nie ruszaj, nie mieszaj. Wsyp orzechy, wymieszaj, zdejmij z ognia. Wylej razem z orzechami na papier do pieczenia, zostaw aż masa zastygnie i zesztywnieje. Połam na kawałki i posyp wierzch ciasta..











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz