Gnudi to kluski włoskie, dokładnie toskańskie. Pisałam już o nich, ale jakieś takie zapomniane w moim gotowaniu, postanowiłam je przypomnieć. Nie wpadła bym na pomysł zrobienia gnudi gdyby nie konieczność wykorzystania ricotty, szpinaku i mascarpone. Tego ostatniego nie ma wprawdzie w klasycznym składzie, ale dodałam trochę, musiałam je zużyć.
Nazwa tych klusek - gnudi pochodzi od włoskiego słowa 'nudi', czyli nagi, bo kluski to jakby nadzienie do ravioli tylko bez zewnętrznej warstwy ciasta. Jest w nich mnóstwo zieleniny, stąd są takie wilgotne i delikatne. Przygotowanie nie jest trudne, dla mnie najtrudniejsze jest przygotowanie szpinaku, umycie, zblanszowanie i odciśnięcie w wody, ale poza tym kluski są bardzo łatwe. Wystarczy po ugotowaniu przełożyć je do rozgrzanego masła z ziołami, smażyć przez chwilę, a potem podać posypane parmezanem. Gnudi powinno się przygotować na świeżo, ugotować, potem można odsmażać, zostawione na desce obsychają.
Składniki:
dla 3-4 osób
200g świeżego szpinaku (może być mrożony)
400g sera ricotta
2-3 łyżki mascarpone (opcjonalnie)
1 jajko rozbełtane
40g parmezanu startego na drobnych oczkach
1 pęczek świeżego koperku, drobno posiekany
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 kubek mąki pszennej zwykłej albo orkiszowej
1/2 kubka semoliny
1 łyżeczka suszonej mięty
sól, pieprz
130g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
duża garść świeżych liści majeranku, może być tymianek albo oregano
parmezan do posypania
jak zrobić:
podgrzej szpinak na patelni, liście muszą zwiędnąć i puścić sok. Odciśnij przez ściereczkę do suchej masy. Kiedy przestygnie, drobno posiekaj. W misce wymieszaj z ricottą, mascarpone, startym parmezanem, rozbełtanym jajkiem, koperkiem i miętą. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj mąkę i semolinę. Wymieszaj, wyłóż na wysypany mąką blat, delikatnie wyrób na zwarte ciasto. Jeżeli jest za mokre, dodaj trochę więcej mąki, ale nie za dużo, bo ciasto ma być delikatne.
Podziel całość na 3 części, każdą uformuj w wałek o średnicy 1.5cm, pokrój na 2cm kawałki. Każdy kawałek spłaszcz po środku dłonią, układaj je na wysypanej mąką desce. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę, gotuj partiami, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową. Przygotuj masło: na patelni rozgrzej masło, aż lekko zbrązowieje, dodaj majeranek albo oregano, lekko posól. Gnudi wkładaj na patelnię, obtocz w maśle, podawaj posypane parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz