Potrzebowałam pulpę z mango do sernika z nerkowców (przepis będzie), otworzyłam więc puszkę, no i oczywiście trochę zostało. Na szczęście miałam cudowne polskie gruszki, które kupiłam parę dni temu w Lidlu. Mango i gruszki to świetny duet, doskonale grają razem, jeden owoc wydobywa smak drugiego. A że crumble kocham od zawsze, pomysł na nie był pierwszy. Do kruszonki użyłam trzech rodzajów mąki, gryczanej, mojej ulubionej teff i jaglanej. Jeżeli nie macie, możecie z powodzeniem zastąpić je po prostu gryczaną. Crumble to szybki deser, można go zrobić tuż przed przyjściem gości, ja tak zrobiłam, zostawić w piekarniku, albo zacząć piec kiedy są już pod drzwiami, będzie wtedy gorące, jeszcze parujące, a takie jest najlepsze.
Można użyć oleju kokosowego zamiast masła, wtedy crumble będzie wegańskie. Ja użyłam masła, bo bardzo lubię połączenie smaków orzechowej mąki gryczanej i śmietankowego masła.
składniki:
dla 4 osób, naczynie możecie dobrać dowolne, okrągłe o średnicy 27-28cm, może być owalne czy prostokątne podobnej wielkości
1 1/2 - 2 kubki mąki gryczanej
1/2 kubka mąki teff
1/2 kubka mąki jaglanej
duża szczypta soli
100g masła roztopionego albo płynnego oleju kokosowego
3/4 kubka cukru kokosowego
1 kubek pulpy z mango
4 dużych gruszek albo 5 średnich, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
garść orzechów włoskich, grubo posiekanych
jak zrobić:
wymieszaj wszystkie rodzaje mąki z solą, dodaj cukier i wymieszaj, potem masło albo olej kokosowy, zagnieć ciasto w kruszonkę, może być z drobnych kawałków albo większych, jak lubisz. Nie musisz jej wychładzać, mąka gryczana sprawia, że nie rozpłynie się podczas pieczenia, kawałki zostają w całości, wyjątkowo kruche.
Na dnie naczynia wyłóż pulpę z mango, rozsmaruj na całej powierzchni. Na pulpie, na całej powierzchni ułóż kawałki gruszek, posyp je orzechami, na całości rozkrusz kawałki kruszonki. Piecz w 180' przez około 25-30 minut, aż kruszonka będzie delikatnie złocista, jak na moich zdjęciach z crumble upieczonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz