czwartek, 31 grudnia 2020

Kulebiak z nadzieniem ziemniaczanym i najlepsze życzenia noworoczne

 To mój ulubiony wypiek na Sylwestra, nadzienie ziemniaczane jak w ruskich pierogach i maślane kruche ciasto, co może być lepszego? Przepis nie jest skomplikowany, a składniki każdy ma w domu; mąka, masło, ziemniaki i cebula. Pasuje idealnie do białego wina, do czerwonego również, można go jeść do mięsa, do sałaty, podpieczony, na ciepło jest jeszcze lepszy. Na wieczór jeszcze zdążycie.

Wszystkim, którzy zaglądają na mojego bloga, kochani, życzę Wam, każdemu z osobna, WSZYSTKIEGO CUDOWNEGO w 2021, niech będzie to rok wolności od..., pomyślności i miłości! A już jutro zapraszam Was tutaj, będą nowości..





















Składniki:

ciasto:

500g mąki pszennej
1 jajko
1 kostka zimnego masła
3/4 kubka słodkiej śmietany
szczypta soli

farsz:

4-5 średnich ziemniaków, ugotowanych w łupinach
2 średnie cebule, drobniutko posiekane
olej roślinny do smażenia
 sól, pieprz

1 jajko rozbełtane, do posmarowania ciasta przed pieczeniem
łyżka maku do posypania



Jak zrobiłam:

farsz:
Ziemniaki obrałam i przecisnęłam przez praskę. Cebulę podsmażyłam na złocisty kolor. Dodałam do ziemniaków, wymieszałam i bardzo dobrze przyprawiłam.

ciasto:
Masło posiekałam i połączyłam z mąką z odrobiną soli, roztarłam palcami. Dodałam jajko i śmietanę, szybko zagniotłam kruche ciasto. Uformowałam kulę i włożyłam na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkowałam na duży prostokąt, po środku rozłożyłam farsz. Boki ciasta nacięłam w poprzeczne paski o szerokości 1.5cm, symetrycznie po obu stronach. Ciasto na górze i dole zawinęłam do środka, przykrywając częściowo farsz, paski założyłam ukośnie do środka, jak plecionkę. Posmarowałam jajkiem i posypałam makiem, piekłam w 200'C przez około 45-50 minut.








 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz