czwartek, 11 lutego 2021

Banana bread z orzechami i daktylami

Anglosasi nazywają to pieczywo "banana bread". A dlaczego? Dlatego, że ma formę chleba, ale również z powodu jego przeznaczenia. 

Nie zawiera dużo cukru, mój dzisiejszy chlebek bananowy jedynie trochę miodu, nie jest więc zbyt słodki, co znaczy, że można go jeść z dodatkami wytrawnymi albo słodkimi. Jeżeli jest dobrze upieczony i nie ma w nim zakalca, długo wytrzymuje w dobrej kondycji, świetnie smakuje opieczony, można to zrobić w tosterze albo w piekarniku, też na patelni, a kiedy jest jeszcze ciepły posmarować masłem orzechowym albo krowim, jeżeli je jadacie, i pyszna śniadaniowa kanapka gotowa. Żeby dzień zacząć jeszcze bardziej dekadencko rozpustnie, do kanapki można dodać konfiturę albo miód, to w wersji na słodko, a jeżeli ma być na wytrawnie, ze zwykłym masłem i żółtym serem też smakuje doskonale. 

Wiele takich chlebków już piekłam, ale ten przepis, w odróżnieniu od wielu innych,  jest nie tylko wyjątkowo łatwy i szybki, nie zawiera też wyszukanych składników, nie wymaga nawet użycia miksera, całość zrobiłam przy pomocy trzepaczki i łyżki.





















Składniki:

na blaszkę 25cm x 13cm


1/3 kubka (75g) rozpuszczonego oleju kokosowego albo oliwy virgin

1/2 kubka albo więcej, zależy jak słodkie ciasto lubicie, miodu albo syropu klonowego

2 jajka

2 -2.5 średnich bananów dojrzałych

1/4 kubka (60ml) mleka roślinnego - ja użyłam migdałowego

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cynamonu plus więcej do posypania wierzchu

220g mąki orkiszowej jasnej

1/2 kubka orzechów włoskich, grubo posiekanych

7-8 daktyli suszonych, posiekanych





Jak zrobić:

przy pomocy trzepaczki ubij olej kokosowy z miodem, dodaj jajka i jeszcze raz ubij. Banany rozgnieć widelcem na papkę, dodaj do mieszaniny z jajek, wlej mleko i wymieszaj. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną, cynamonem i solą, dodaj do składników mokrych, wymieszaj. Wsyp orzechy i daktyle, wymieszaj. Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posyp cynamonem, udekoruj orzechami albo daktylami. Piekarnik rozgrzej do 170', wstaw formę, piecz przez 55-60 minut, do suchego patyczka. Po kilku minutach wyjmij ciasto na kratkę, żeby nie zaparowała w foremce.


Miód, który lubię najbardziej - pasieka w pobliżu Darłowa, Pasieka z Pasją, miody nierozgrzewane.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz