Anglosasi nazywają to pieczywo "banana bread". A dlaczego? Dlatego, że ma formę chleba, ale również z powodu jego przeznaczenia.
Nie zawiera dużo cukru, mój dzisiejszy chlebek bananowy jedynie trochę miodu, nie jest więc zbyt słodki, co znaczy, że można go jeść z dodatkami wytrawnymi albo słodkimi. Jeżeli jest dobrze upieczony i nie ma w nim zakalca, długo wytrzymuje w dobrej kondycji, świetnie smakuje opieczony, można to zrobić w tosterze albo w piekarniku, też na patelni, a kiedy jest jeszcze ciepły posmarować masłem orzechowym albo krowim, jeżeli je jadacie, i pyszna śniadaniowa kanapka gotowa. Żeby dzień zacząć jeszcze bardziej dekadencko rozpustnie, do kanapki można dodać konfiturę albo miód, to w wersji na słodko, a jeżeli ma być na wytrawnie, ze zwykłym masłem i żółtym serem też smakuje doskonale.
Wiele takich chlebków już piekłam, ale ten przepis, w odróżnieniu od wielu innych, jest nie tylko wyjątkowo łatwy i szybki, nie zawiera też wyszukanych składników, nie wymaga nawet użycia miksera, całość zrobiłam przy pomocy trzepaczki i łyżki.
Składniki:
na blaszkę 25cm x 13cm
1/3 kubka (75g) rozpuszczonego oleju kokosowego albo oliwy virgin
1/2 kubka albo więcej, zależy jak słodkie ciasto lubicie, miodu albo syropu klonowego
2 jajka
2 -2.5 średnich bananów dojrzałych
1/4 kubka (60ml) mleka roślinnego - ja użyłam migdałowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu plus więcej do posypania wierzchu
220g mąki orkiszowej jasnej
1/2 kubka orzechów włoskich, grubo posiekanych
7-8 daktyli suszonych, posiekanych
Jak zrobić:
przy pomocy trzepaczki ubij olej kokosowy z miodem, dodaj jajka i jeszcze raz ubij. Banany rozgnieć widelcem na papkę, dodaj do mieszaniny z jajek, wlej mleko i wymieszaj. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną, cynamonem i solą, dodaj do składników mokrych, wymieszaj. Wsyp orzechy i daktyle, wymieszaj. Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posyp cynamonem, udekoruj orzechami albo daktylami. Piekarnik rozgrzej do 170', wstaw formę, piecz przez 55-60 minut, do suchego patyczka. Po kilku minutach wyjmij ciasto na kratkę, żeby nie zaparowała w foremce.
Miód, który lubię najbardziej - pasieka w pobliżu Darłowa, Pasieka z Pasją, miody nierozgrzewane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz