piątek, 5 lutego 2021

Pasta czy sałatka z makreli wędzonej

 Nie jestem wielbicielką ryb, ale jak widzę świeżutką makrelę wędzoną, nie mogę się oprzeć. Dzisiaj kupiłam, zrobiłam taką prostą szybką...no właśnie co, pastę czy sałatkę? Makrela ma konsystencję pasty, a resztę składników pokroiłam dość drobno, za wyjątkiem papryki, którą lubię kroić w paseczki. Pastę załadowałam do ciabatty, którą upiekłam dzień wcześniej, i ciabatta, i sałatka, pojedynczo genialne, a w duecie przepyszne. Przepis jest śmiesznie łatwy, najtrudniejsze jest oczyszczenie ryby z ości, ale warto się pomęczyć, bo końcowy efekt ten trud wynagrodzi.





















Składniki:


1 wędzona makrela

1/2 czerwonej papryki, pokrojonej jak chcecie, w kostkę albo paseczki, drobno albo grubiej

2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

1 średnia cebula czerwona, drobno posiekana

2-3 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę

2 łyżki kaparów, można przesiekać

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżka majonezu albo oliwy

czarny pieprz świeżo zmielony do smaku





Jak zrobić:

oczyść rybę z ości, zrób to dokładnie, wrzuć do miski. Dodaj pokrojone jajka, kapary, cebulę i paprykę, wymieszaj, potem musztardę i majonez albo oliwę, dobrze połącz składniki. Dopraw pieprzem, wymieszaj i odstaw do lodówki na 15-30 minut, żeby składniki się przegryzły. Podawaj samą albo z pieczywem.

Jeżeli chcecie, żeby sałatka była lżejsza, możecie pominąć jajka, a majonez zastąpić oliwą.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz