Pieczona grecka feta z pomidorkami, czosnkiem i oliwą to jedno z moich ulubionych mini dań w kuchni greckiej, często je zamawiam w greckich restauracjach. Słoneczne, pachnące, pełne smaków danie, jest łatwe, nie wymaga dużo pracy, ze świeżym pieczywem to świetny lunch czy kolacja.
Kuchnię grecką bardzo lubię, ale jakoś zimą o niej zapominam. Przypominam sobie o niej latem, kiedy mnóstwo warzyw wokół, i kiedy lubię jadać w moim ogrodzie, na tarasie. A przecież takie właśnie danie jak pieczona feta z pomidorkami to może być powiew lata w naszych zimowych kuchniach. Upieczona feta to już właściwie gotowe danie, można by je już wcinać, ale ja mam inny pomysł na nie, właściwie to pomysł Michała Korkoszki, autora bloga @rozkoszny.
A mianowicie, można z pieczonej fety z pomidorami zrobić sos do makaronu. Ząbki czosnku, które piecze się z pomidorami w całości, w łupinkach, trzeba wycisnąć, fetę rozgnieść razem z sosem z pomidorów, wymieszać, powstanie przepyszny sos. Jeżeli jest go za mało, trzeba dodać trochę oliwy, doprawić odpowiednio solą, połączyć ze świeżo ugotowanym makaronem i natychmiast podawać z liśćmi świeżej bazylii.
Jestem wielbicielką makaronu w każdej postaci, pod warunkiem, że nie jest rozgotowany, bo to grzech podstawowy w przypadku pasty, musi być al dente. Sos do makaronu po grecku jest fantastyczny, świeży, lekki, bezpretensjonalny. A składniki powszechnie dostępne, nic wyszukanego
Składniki:
dla 2 osób:
1 kostka greckiego sera feta
300-400g pomidorków koktajlowych, najlepiej, albo innych - jak u mnie, nie miałam koktajlowych
3-4 ząbki czosnku w łupinkach
1-2 łyżeczki suszonego oregano
sól
1 łyżeczka cukru brązowego
oliwa virgin
dowolny makaron
więcej oliwy
woda od gotowania makaronu
Jak zrobić:
w naczyniu żąroodpornym ułóż połówki pomidorków koktajlowych, albo szóstki zwykłych. Pomiędzy nimi ułóż ząbki czosnku w łupinach, posyp obficie solą, posyp cukrem, oregano i skrop delikatnie oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190' i piecz przez około 30 minut, aż pomidorki zaczną karmelizować. Wyjmij, zrób po środku miejsce, ułóż tam fetę. Polej ją sokiem powstałym z pomidorków i oliwy, piecz przez 20 minut, aż zmięknie i lekko się przyrumieni - moja jakoś nie chciała.
Na tym etapie pieczona feta z pomidorkami jest gotowa, wystarczy świeże pieczywo i lekki lunch gotowy.
Jeżeli chcesz przygotować sos do makaronu z upieczonej fety, pomidorków i powstałego w czasie pieczenia soku z oliwą, wyciśnij upieczony czosnek z łupinek, pokrusz fetę, wymieszaj z sokiem z pomidorów. Ugotuj makaron, oczywiście al dente, dodaj trochę wody od makaronu do sosu, wymieszaj, wsyp makaron, obtocz dokładnie w sosie, podawaj skropiony oliwą i posypany posiekaną natka pietruszki (opcjonalnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz