Gnocchi włoskie to nic innego jak odmiana klusek, a tych w naszej rodzimej kuchni nie brakuje. A jednak te włoskie uwielbiam. Są delikatne i jednocześnie sprężyste, wystarczy roztopione masło, świeże zioła i parmezan, nic więcej nie potrzeba, to już pełne i pyszne danie.
W robieniu gnocchi polecam zaufać swojemu wyczuciu, trudno podać dokładne ilości, szczególnie mąki. Bataty mają różną ilość wody, więc żeby uzyskać dobrą konsystencję masy trzeba będzie dodać tyle, żeby ciasto dało się formować. Żeby gnocchi były delikatne, ciasto nie powinno być zbyt twarde, zbyt mączne. Jednocześnie, musisz przecież je skleić jakoś, formować wałeczki. Dodajcie po prostu tyle ile trzeba.
Składniki:
na 3 porcje
3 średnie bataty, upieczone
1 kubek mąki pszennej TYP 500, i więcej (powyżej wyjaśniam, o co chodzi)
2 jajka
sól, pieprz do smaku
2-3 duże łyżki masła
2-3 ząbki czosnku, bardzo grubo posiekane
duża garść świeżych liści bazylii
starty parmezan do podania
Jak zrobić:
umyj bataty, zawiń każdy w folię aluminiową, piecz w 200' przez około 20 minut, aż przy nakłuciu będą miękkie. Poczekaj, aż wystygną, obierz ze skórki, rozgnieć widelcem na papkę.
W misce wymieszaj bataty z 1 kubkiem mąki, dodaj 1/2 łyżeczkę soli, pieprz, jajka, wymieszaj. Wysyp blat grubo mąką, wyłóż ciasto i obtocz w mące. Jeżeli jest jeszcze bardzo kleiste, dodaj więcej mąki. Odetnij kawałek ciasta, uformuj w wałek o średnicy 1.5 - 2cm, pokrój w 2cm kawałki. Każdy delikatnie przesuń po zębach widelca tak, żeby powstały rowki na kluskach. Ja mam specjalną deseczkę włoską, wystarczy po niej przesunąć kluskę, jest pięknie rowkowana.
Zagotuj osoloną wodę, wrzucaj kluski porcjami, kiedy wypłyną natychmiast wyjmuj. Kiedy czekasz na wypłynięcie gnocchi, obok rozgrzej masło na patelni obok, kiedy zacznie brązowieć jest gotowe, przekładaj kluski prosto z wody na patelnię, przez chwilę czekaj, potem delikatnie mieszaj, żeby je obtoczyć w maśle, dodaj bazylię. Gnocchi są gotowe, podawaj natychmiast posypane startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz