środa, 24 lutego 2021

Tarta kalifornijska z truskawkami, bezglutenowa

 Szybka, lekka tarta, idealna dla wszystkich na diecie bezglutenowej. Ja zrobiłam z truskawkami, w dodatku mrożonymi, bo koniec lutego to taka pora kiedy świeżych owoców, za wyjątkiem borówek, nie uświadczysz. Owoce mrożone to nie to samo, co świeże, ale to jednocześnie owoce najlepszej jakości, więc zimą często z nich korzystam. 

Wypieki, szczególnie pieczywo bezglutenowe to dla mnie wyzwanie. Mąki bezglutenowe zachowują się zupełnie inaczej niż te, z którymi najczęściej mam do czynienia. Najczęściej mieszam mąkę migdałową z ryżową czy gryczaną, wtedy wypieki mają wyczuwalny smak migdałów i jest odpowiednio wilgotne, ale bez zakalca, a to najważniejsze.




















Składniki:

na podłużną formę do tarty o wymiarach 10cm x 35cm, albo zbliżonych

100g miękkiego masła

1/2 kubka cukru kokosowego, albo więcej jeżeli lubicie słodkie, plus 2 łyżki do posypania wierzchu przed pieczeniem

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki soli

1 kubek mąki migdałowej, możesz zrobić je samodzielnie - zmiel migdały bez skórki albo ze skórką, ja używam migdałów ze skórką, lubię jak mąka jest lekko brązowa

1/4 kubka mąki gryczanej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 1 1/2 kubka owoców, świeżych, a jeśli mrożonych to lekko rozmrożonych 

kubek to 250ml







Jak zrobić:

masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj po jednym jajku, ubij, dodaj wanilię i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: obie mąki, sól i proszek do pieczenia. Porcjami wsypuj do masy jajecznej, mieszaj aż masa będzie gładka. Owoce rozgnieć widelcem, możesz zostawić grubsze kawałki.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. 1/3 masy wyłóż na spód formy, wyrównaj. Na niej ułóż rozgniecione owoce, posyp je kardamonem, jeżeli nie są zbyt słodkie, możesz dodatkowo posypać cukrem. Na owocach ułóż pozostałe 2/3 ciasta, wyrównaj. Wierzch posyp cukrem, piecz w 170' przez 45 minut, aż wierzch będzie złocisty, a patyczek suchy. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz