niedziela, 28 lutego 2021

Ciasteczka migdałowe z czekoladą i rodzynkami, pieczone, bezglutenowe

 Moje poszukiwania dobrych słodyczy bezglutenowych trwają. Czasami robię pieczone, innym razem raw, czyli surowe, lubię jedne i drugie, pod warunkiem, że są odpowiednio słodkie i wilgotne. 

Dzisiejsze ciastka to szybki przepis, który warto mieć pod ręką. Kiedy nie macie niczego słodkiego w domu, a bardzo macie na nie ochotę, albo wpadają goście, a wiecie, że są na diecie eliminacyjnej, nie jadają białego cukru albo mąki, czy też Wy jesteście na takiej diecie. To też doskonałe ciasteczka dla dzieci. Dodałam do nich wszystko, co lubię najbardziej, czyli gorzką czekoladę, uprażone orzechy włoskie i rodzynki sułtanki. Przygotowanie ciastek to około 20 minut, wychłodzenie około 30 minut, pieczenie kilkanaście minut, w sumie będziecie potrzebowali około 90 minut, i ciasteczka są gotowe, do dzisiejszej niedzielnej kawy zdążycie.













Składniki:

na 24 ciasteczka

kubek to 250ml


1 1/2 kubka miękkiego masła

1/4 kubka oleju kokosowego, miękkiego

3/4 kubka cukru kokosowego, oczywiście można użyć białego

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 jajka

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

3 1/2 kubki mąki migdałowej

2 łyżki mąki kokosowej

1 1/4 kubka drażetek z gorzkiej czekolady, ja użyłam mojej ulubionej gorzkiej czekolady Goplana, posiekanej

2/3 kubka uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich

garść drobnych rodzynek, można pominąć, jeżeli nie lubicie





Jak zrobić:

masło i olej kokosowy utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj wanilię, a potem po jednym jajku, ucieraj cały czas. W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą i sodą oczyszczoną. Wsypuj porcjami do mokrych składników, mieszaj, teraz już łyżką. Kiedy wszystkie składniki połączysz, dodaj kawałki czekolady, posiekane grubo uprażone orzechy i rodzynki, delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto zawiń w folie spożywczą, włóż do zamrażarki na około 30 minut, powinno być zupełnie twarde. 

Rozgrzej piekarnik do 180'. Przygotuj blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Od ciasta odcinaj albo odłamuj kawałki, w dłoni uformuj kulki - ciasto pod wpływem ciepła dłoni stanie się plastyczne, da się ładnie formować. Nie musisz tego robić dokładnie, ciastka mogą mieć fantazyjne kształty. Układaj kulki w odstępach ok. 5cm na blaszce, bo pod wpływem ciepła się rozleją, z kulek zamienią się w płaskie ciasteczka. Piecz przez 11-13 minut, nie dłużej, powinny zostać wilgotne w środku.

Ciastka przed podaniem muszą całkowicie wystygnąć, ciepłe będą się rozpadały. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz