wtorek, 2 lutego 2021

Placek z owocami i kruszonką z mąki dyniowej, bezglutenowy, wegański, bez białego cukru

Receptury bezglutenowe są zdecydowanie większym wyzwaniem kulinarnym niż wegańskie. Wiele potraw czy wypieków wegańskich, oprócz tego, że nie ma w nich jajek i masła, no i oczywiście mięsa, zawiera składniki, których ja unikam w swoim gotowaniu, czyli białą mąkę i biały cukier. O ile cukier łatwo zamienić, jest wiele alternatyw, z mąką jest trochę trudniej, jednak odrobinie wysiłku jest to możliwe. Przepisy bezglutenowe są trudniejsze, szczególnie wtedy kiedy ciasto powinno być elastyczne i wyrosnąć, a do tego gluten się przydaje. Ciągle próbuję, szukam tej najlepszej mąki. 

Dzisiejszy placek okazał się ogromnym sukcesem, jest nie tylko bezglutenowy, ale też wegański. Ciasto pięknie wyrosło, dobrze upiekło się nawet pod ciężkimi owocami mrożonymi i grubą warstwą kruszonki. Moim odkryciem jest mąka dyniowa, jest pyszna w smaku, delikatna, łagodna, i daje się dobrze wyrabiać, pięknie połączyła się z olejem kokosowym i cukrem kokosowym w kruszonce. To doskonały placek dla wszystkich, którzy są na diecie bezglutenowej, możecie zmienić olej kokosowy w wersji wegańskiej na masło, jeżeli je jadacie.

















Składniki:

na blachę prostokątną o wymiarach 22cm x 32cm:

300g mąki ryżowej

160g mąki owsianej

160g mąki ziemniaczanej, ja użyłam tapioki, ma bardzo dobry smak

7-8 łyżek ksylitolu (ew. białego cukru)

7 łyżek oleju roślinnego, ja użyłam słonecznikowego

40g świeżych drożdży

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 1/2 kubka mleka roślinnego, ja użyłam mojego ulubionego migdałowego

1/2 łyżeczki soli

2-3 łyżki cukru kokosowego do posypania wierzchu

płatki migdałowe - opcjonalnie - do posypania wierzchu


1 opakowanie wybranych owoców mrożonych, u mnie owoce leśne, można wybrać dowolne owoce, dodałam 1 gruszkę i 1 jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę


kruszonka:

160g mąki dyniowej

4-5 łyżek cukru kokosowego

120g oleju kokosowego miękkiego

duża szczypta soli

jeżeli kruszonka jest zbyt miękka, dodaj więcej mąki, jeżeli za sucha, więcej oleju kokosowego, jeżeli lubisz słodką kruszonkę - dodaj więcej cukru









jak zrobić:

przygotuj zaczyn: z 2 1/2 kubka mleka weź 1 kubek, podgrzej je delikatnie, wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki ryżowej, wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aż zaczną pracować.

Wymieszaj mąki, dodaj sól i proszek do pieczenia, potem cukier. Teraz dodaj płynne składniki: mleko, zaczyn i płynny olej kokosowy. Wymieszaj dobrze. Ciasto będzie raczej luźne, lekko płynne. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest zbyt płynne, dodaj trochę więcej mąki ryżowej i wymieszaj. Przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi objętość. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto zamieszaj i wylej do blaszki. Znowu przykryj i zostaw jeszcze na 30 minut, powinno jeszcze raz podwoić objętość. W tym czasie przygotuj kruszonkę - wszystkie składniki zagnieć tak, żeby się połączyły i dały się formować w grudki.

Wyrośnięte ciasto wymieszaj i wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut, żeby podwoiło objętość. Rozgrzej piekarnik do 180'. Na wierzchu wyrośniętego ciasta ostrożnie ułóż owoce, posyp je cukrem koksowym, wierzch posyp kawałkami kruszonki, możesz dodatkowo posypać płatkami migdałów. Piecz przez około 40 minut, aż wierzch będzie rumiany, a patyczek włożony po środku suchy. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz