Brioche to tradycyjne pieczywo francuskie, charakteryzujące się wyjątkowym maślanym smakiem i teksturą. Lekko słodkie, z pewnością smakują bardzo dobrze z konfiturą czy miodem, ale bardzo wykwintne połączenie to brioche z pasztetem albo zimnym mięsem, takie właśnie można zjeść w najlepszych restauracjach.
Mój dzisiejszy przepis to brioszki bułeczki sycylijskie. Łatwiejsze niż klasyczne brioche, ale równie dobre. Sycylijczycy lubią je z lodami, ale też na słono, i taki smak chcę zaproponować. W kolejnym poście podam przepis na francuski pasztet z wątróbki kaczej albo kurzej, który świeżo zrobiony smakuje jak fois gras, to usłyszałam na warsztatach od zagranicznych gości.
Składniki:
na 9-10 bułeczek
125ml mleka ryżowego albo migdałowego
125ml wody
250g mąki pszennej TYP 500
250 mąki orkiszowej albo innej chlebowej
50g świeżych drożdży
50g masła roztopionego
60g cukru
10g soli
2 żółtka i odrobina mleka do posmarowania wierzchu przed pieczeniem
jak zrobić:
delikatnie podgrzej mleko i wodę, dodaj poruszone drożdże, cukier, masło i 1 łyżkę mąki, odstaw w ciepłe miejsce, aż rozczyn zacznie pracować. Dodaj obie mąki i sól, wymieszaj, wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę i przełóż ją do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i dostaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi objętość.
Odgazuj uderzając pięścią, podziel na części, uformuj kulki i ułóż jena blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką, zostaw aż bułeczki urosną, na mniej więcej 30 minut. Posmaruj wierzch żółtkami rozbełtanymi z mlekiem. Piecz w 180' przez 45-50 minut, aż będą złociste na wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz