środa, 9 grudnia 2020

Brioszki sycylijskie

 Brioche to tradycyjne pieczywo francuskie, charakteryzujące się wyjątkowym maślanym smakiem i teksturą. Lekko słodkie, z pewnością smakują bardzo dobrze z konfiturą czy miodem, ale bardzo wykwintne połączenie to brioche z pasztetem albo zimnym mięsem, takie właśnie można zjeść w najlepszych restauracjach.

Mój dzisiejszy przepis to brioszki bułeczki sycylijskie. Łatwiejsze niż klasyczne brioche, ale równie dobre. Sycylijczycy lubią je z lodami, ale też na słono, i taki smak chcę zaproponować. W kolejnym poście podam przepis na francuski pasztet z wątróbki kaczej albo kurzej, który świeżo zrobiony smakuje jak fois gras, to usłyszałam na warsztatach od zagranicznych gości.












Składniki:

na 9-10 bułeczek

125ml mleka ryżowego albo migdałowego

125ml wody

250g mąki pszennej TYP 500

250 mąki orkiszowej albo innej chlebowej

50g świeżych drożdży

50g masła roztopionego

60g cukru

10g soli

2 żółtka i odrobina mleka do posmarowania wierzchu przed pieczeniem





jak zrobić:

delikatnie podgrzej mleko i wodę, dodaj poruszone drożdże, cukier, masło i 1 łyżkę mąki, odstaw w ciepłe miejsce, aż rozczyn zacznie pracować. Dodaj obie mąki i sól, wymieszaj, wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę i przełóż ją do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i dostaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi objętość. 

Odgazuj uderzając pięścią, podziel na części, uformuj kulki i ułóż jena blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką, zostaw aż bułeczki urosną, na mniej więcej 30 minut. Posmaruj wierzch żółtkami rozbełtanymi z mlekiem. Piecz w 180' przez 45-50 minut, aż będą złociste na wierzchu.






Brioszki sycylijskie, można jeść na słodko i słono. Sycylijczycy uwielbiają je z lodami, a ja, trochę przewrotnie, trochę po francusku, z pasztetem z wątróbki. Przepis na brioszki jest bardzo łatwy, zapraszam poniżej albo na bloga @majaskorupska.blogspot.com Składniki na 9-10 bułeczek: -mleko migdałowe albo ryżowe 125ml -woda 125ml -mąka pszenna typ 500 250g -mąka orkiszowa albo inna chlebowa wysokobiałkowa 250g -50g drożdży świeżych -50g masła roztopionego -10g soli -60g cukru -2 żółtka plus trochę mleka migdałowego do posmarowania wierzchu Jak zrobić: wymieszaj mleko i wodę, podgrzej, żeby były ciepłe, wkrusz drożdże, dodaj cukier, masło i 1 łyżkę mąki, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Dodaj mąki i sól, wymieszaj, a potem wyrabiaj na gładkie ciasto przez 10 min. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi objętość. Podziel ciasto na 9 części, uformuj bułeczki, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem. Przykryj ściereczką i zostaw aż urosną-powinny podwoić objętość. Posmaruj wierzch rozbełtanymi żółtkami z mlekiem. Piecz w 180’ przez 45-50 minut, aż będą złociste. #brioszki #brioche #brioches #briochesiciliana #wypieki #bakery #briochedough #yeastdough #majaskorupskablogspotcom

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz