To kolejna wersja moich ulubionych ciasteczek raw z migdałów. Lubię białą mąkę migdałową, z niej zrobiłam poprzednie ciasteczka, ale migdały zmielone ze skórką mają inną jakość. Ciastka mają grubszą fakturę, są bardziej chropowate, ale ja takie lubię, mają swój urok. Są tak pyszne i śliczne, że można je zrobić w ramach prezentu, wystarczy ładnie zapakować, oryginalny prezent gotowy. Robienie świątecznych pralin stało się modne, ale takie ciasteczka są wyjątkowe. Można zrobić jedne i drugie, z jasnej mąki i ciemnej, będą pięknie wyglądały w małym kartoniku wyłożonym bibułką.
Składniki:
na 10 ciasteczek
200g migdałów ze skórką, mielonych
50g mąki kokosowej
50g syropu klonowego
80g syropu z agawy
szczypta soli
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
woda od moczenia daktyli - 2-3 łyżki
nadzienie:
10 suszonych daktyli, namoczonych w ciepłej wodzie
6-7 orzechów włoskich
szczypta soli
jak zrobić:
wymieszaj składniki na ciasteczka, masa powinna być zwarta, elastyczna, nie może się kruszyć. W miarę potrzeby dodaj wodę od moczenia daktyli. Uformuj 10 kulek, przygotuj nadzienie.
nadzienie:
Zblenduj daktyle, dodaj migdały i blenduj przez chwilę, ale zostaw kawałki orzechów. Dodaj sól, wymieszaj.
Kciukiem zrób wgłębienie, nałóż nadzienie, odłóż, żeby dobrze zastygły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz