poniedziałek, 14 grudnia 2020

Ciasteczka z migdałów ze skórką, raw, wegańskie, bezglutenowe

 To kolejna wersja moich ulubionych ciasteczek raw z migdałów. Lubię białą mąkę migdałową, z niej zrobiłam poprzednie ciasteczka, ale migdały zmielone ze skórką mają inną jakość. Ciastka mają grubszą fakturę, są bardziej chropowate, ale ja takie lubię, mają swój urok. Są tak pyszne i śliczne, że można je zrobić w ramach prezentu, wystarczy ładnie zapakować, oryginalny prezent gotowy. Robienie świątecznych pralin stało się modne, ale takie ciasteczka są wyjątkowe. Można zrobić jedne i drugie, z jasnej mąki i ciemnej, będą pięknie wyglądały w małym kartoniku wyłożonym bibułką. 












Składniki:

na 10 ciasteczek


200g migdałów ze skórką, mielonych

50g mąki kokosowej

50g syropu klonowego

80g syropu z agawy

szczypta soli

1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

woda od moczenia daktyli - 2-3 łyżki


nadzienie:

10 suszonych daktyli, namoczonych w ciepłej wodzie

6-7 orzechów włoskich

szczypta soli






jak zrobić:

wymieszaj składniki na ciasteczka, masa powinna być zwarta, elastyczna, nie może się kruszyć. W miarę potrzeby dodaj wodę od moczenia daktyli. Uformuj 10 kulek, przygotuj nadzienie.

nadzienie:

Zblenduj daktyle, dodaj migdały i blenduj przez chwilę, ale zostaw kawałki orzechów. Dodaj sól, wymieszaj.

Kciukiem zrób wgłębienie, nałóż nadzienie, odłóż, żeby dobrze zastygły.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz