niedziela, 27 grudnia 2020

Tarta z marchewki z ziemniakami na mascarpone

Już tradycyjnie, przesadziłam z zakupami na Święta, za dużo wszystkiego. Przerabiam, gotuję, i wydaję, bo rodzina nie daje rady, nie współpracuje. Nadmiar marchewki pobudził moją kreatywność, spód do tarty zrobiłam w  większości właśnie z niej, okazało się, że to doskonały patent. Zobaczcie jaka barwa (na pierwszym zdjęciu spodu ciasto surowe, na drugim spód upieczony). 

W lodówce zostało mnóstwo białego sera, ricotty, też opakowanie serka mascarpone, stąd pomysł na krem na spód tarty pod warstwę ziemniaków, masa z serka mascarpone wg Ottolengi "Prosto", co prawda na spód do pizzy u niego, ale pozostałe składniki się zgadzają. Mascarpone to cudowny ser, który komponuje się przede wszystkim ze słodkimi smakami, ale z wytrawnymi, słonymi daje bardzo wyszukane kompozycje smakowe. Po dodaniu startej skórki z cytryny i pieprzu, a na końcu posiekanej natki pietruszki, smakuje niesamowicie. Najpierw ubiłam go na puszystą kremową masę, potem dodałam pozostałe składniki, te smaki świetnie się połączyły z pieczonymi ziemniakami. Tarta może być podana na zimno i na ciepło, do mięsa, do sałaty, do warzyw....

























Składniki:

na tartę o średnicy 27cm


3 średnie marchewki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach

2 kubki mąki orkiszowej

1 jajko

70g zimnego masła, pokrojonego na kawałki

3-4 łyżki oleju słonecznikowego

duża szczypta soli


200g serka mascarpone

2-3 łyżki śmietany 36%

skórka starta z 1 cytryny

pieprz

duża garść natki pietruszki, drobno posiekanej


3 średnie ziemniaki ze skórką, pokrojone w cieniutkie plasterki

oliwa

sól, pieprz

kubek - 250ml









jak zrobić:

startą marchewkę rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włóż do piekarnika rozgrzanego do 180' na 15 minut, co jakiś czas przemieszaj. W ten sposób przesuszysz marchewkę.

Masło wymieszaj z solą, rozetrzyj placami z kawałkami zimnego masła, dodaj olej, marchewkę, jajko, szybko zagnieć w miarę zwarte ciasto. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, rozwałkuj ciasto na placek, wyłóż spód i boki formy. Nakłuj w kilku miejscach, wstaw do zamrażarki na około 20 minut, aż całkowicie stwardnieje. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180' 20 minut, aż będzie lekko złocista i robiła wrażenie suchej.

Pokrojone ziemniaki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp lekko solą i pieprzem, skrop oliwą, wymieszaj najlepiej dłonią, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230' i piecz przez około 8-10 minut, aż niektóre z nich będą złociste.

Ubij lekko śmietankę, dodaj mascarpone i dobrze wymieszaj na gładki, puszysty, aksamitny krem. Dodaj startą skórkę z cytryny, natkę pietruszki trochę pieprzu, wymieszaj, ale już delikatnie, żeby nie zepsuć konsystencji kremu.

Krem rozłóż na spodzie tarty, ułóż na nim ziemniaki,  podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180' przez 6-7 minut. Podawaj natychmiast.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz