Słodycze wegańskie mają tak niesamowity smak, że w mojej kuchni całkowicie wyparły te klasyczne, a jestem wielbicielem słodyczy jakich mało. Między innymi z tego powodu uprawiam bieganie przez całe życie, żeby bezkarnie móc zjeść więcej tego, co lubię, czyli słodkiego.
Połączenie orzechów, najczęściej mielonych albo siekanych ze słodyczą syropu klonowego czy syropu z agawy jest zdecydowanie ciekawsze niż tradycyjne, mąka z masłem i cukrem. Orzechy zastępują mąkę, słodycze wegańskie i bezglutenowe są przez to skondensowane, w konsystencji i smaku. Fantastyczne są też słodycze raw, czyli robione bez pieczenia. Te chyba lubię najbardziej. Nie używam już od dawna w mojej kuchni cukru białego, z powodzeniem zastępuję go miodem albo syropami, będę Was zachęcać do tego samego. Jeżeli zdecydujecie się na przygotowywanie takich słodyczy, koniecznie zaopatrzcie się w dobry blender albo malakser, on w kuchni wegańskiej czy bezglutenowej zastępuje mikser. Do mieszania wystarczy łyżka, ale bez blendera się nie obędzie.
Snickers to mój ulubiony deser, czekałam z przepisem na czas świąteczny, bo to dokonały słodycz na Święta, ja przygotuję taki z podwójnej ilości, moja rodzina go uwielbia.
składniki:
na blaszke 20cm x 20cm
warstwa ciasteczkowa:
1/2 kubka plus 2 łyżki dobrego miękkiego masła orzechowego
1/4 kubka plus 1 łyżka oleju kokosowego, miękkiego albo roztopionego
1/4 kubka syropu klonowego albo z agawy
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2 1/2 kubka mąki migdałowej (drobniutko zmielonych migdałów blanszowanych - bez skórki)
2 łyżki macy (mielony korzeń)- opcjonalnie
1 kubek chipsów czekoladowych albo posiekanej gorzkiej czekolady
warstwa kakaowa:
1 1/2 kubka orzechów włoskich
2 łyżki kakao
1/4 łyżeczki soli
10 dużych daktyli świeżych albo suszonych, namoczonych w ciepłej wodzie - wodę zostaw
uwaga: KUBEK to 250ml
jak zrobić:
blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wszystkie składniki warstwy ciasteczkowej wymieszaj (łyżką). Wyłóż masę do blaszki, dobrze ją ugnieć na równą i zbitą. Wstaw blaszkę do zamrażalnika, musi dobrze zastygnąć. Warstwę kakaową zblenduj na mokrą ale dość gęstą masę. Jeżeli w trakcie blendowania jest za sucha i gęsta, dodaj trochę wody od moczenia daktyli, albo w przypadku świeżych - po prostu wody. Wyłóż na zastygniętym spodzie, wyrównaj, możesz posypać startą czekoladą. Wstaw do lodówki. Po 2-3 godzinach pokrój, snickers jest gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz