piątek, 18 grudnia 2020

Truflowe ciasto buraczano czekoladowe

 Po cieście marchewkowym, truflowe buraczane należało do czołówki ciast ulubionych przez moich klientów, oczywiście w czasach kiedy piekłam ciasta na sprzedaż. 

To wyjątkowo wyszukane ciasto według francuskiego przepisu Davida Lebovitza. Jest wilgotne, aksamitne, o kremowej konsystencji i smaku trufli, purpurowej barwie buraka połączonego z czekoladą. Polewa śmietankowa dodaje mu słodyczy, bez niej ciasto byłoby zdecydowanie mniej ciekawe. Jeżeli lubicie ciasta bardzo słodkie, można jeszcze zwiększyć ilość cukru, chociaż według mnie słodkość tego ciasta jest w punkt. Na przekroju widać, że ciasto jest bardzo wilgotne, to nie zakalec, to kremowa, pralinowa faktura ciasta.

















Składniki:
na tortownicę 26 - 27cm

ciasto:

300g buraków, umytych i ugotowanych w skórce, a potem obranych i startych na tarce o drobnych oczkach
250g gorzkiej czekolady
70ml espresso albo bardzo mocnej kawy
250g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
170g mąki pszennej
4 duże łyżki kakao naturalnego
 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
szczypta soli
250g cukru

polewa:

1 duża łyżka masła rozpuszczonego
około 100g serka śmietankowego typu 'Twój Smak' albo 'Philadelphia'
szczypta soli
1 i trochę kubka cukru pudru
 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
szczypta maku


Jak  zrobić:

ciasto:

1.  Przygotuj buraki jak wyżej. W kąpieli wodnej, czyli mniejszym garnku ustawionym nad
większym z płytką warstwą wody na dnie, na małym ogniu, rozpuść połamaną na kawałki czekoladę, starając się nie mieszać. Kiedy jest już miękka, dodaj espresso, przemieszaj raz.
Zdejmij z ognia i dodaj masło. Poczekaj, mieszając od czasu do czasu, aż się rozpuści.

2.   Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka dodawaj po jednym, cały czas mieszając, do masy czekoladowej. Na koniec dodaj buraki i całość delikatnie wymieszaj łyżką.

3.   Do ubitych na sztywno białek wsyp cukier porcjami i delikatnie wymieszaj całość łyżką. Połącz białka z masą czekoladowo buraczaną ostrożnie, ale dokładnie.

4.   Mąkę wymieszaj z proszkiem i kakao, dodaj na końcu do masy czekoladowo buraczanej, delikatnie wymieszaj łyżką.

5.   Piekarnik rozgrzej do 180'C. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do formy i piecz ciasto przez około 40 minut, do prawie suchego patyczka.
Ciasto może się po środku lekko ruszać, tak jak to się dzieje przy pieczeniu sernika.

polewa:

W garnuszku rozpuść łyżkę masła, dodaj cukier puder, serek śmietankowy, szczyptę soli, 1 łyżkę soku z cytryny i wymieszaj mikserem na bardzo gładką masę. Jeżeli jest za sucha, możesz dodać 1 - 2 łyżki śmietany kremówki.
Pokryj wierzch wystudzonego ciasta. 
Posyp makiem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz