piątek, 18 grudnia 2020

Tahini cookies, bezglutenowe, bez mąki, bez cukru, wegańskie

Tahini cookies to ciasteczka pieczone, ale są tak wilgotne jakby były raw, surowe. Nie zawierają mąki, jedynie tę z mielonych migdałów, jeżeli nie będą pieczone zbyt długo, będą miały konsystencję i smakowały jak najlepsze makaroniki. Są piękne, można je zapakować w pudełeczko, będą cudownym pachnącym prezentem. 

Migdały mielone mogą być ze skórką, albo blanszowane, jasne, prawie białe. Ja użyłam tych ze skórką, ciastka bardziej przypominają wtedy makaroniki. Tahini musi być dobrej jakości, nie za twarda, bo nie połączy się z migdałami.

Jeszcze jedna uwaga, ciągle mam pytania o kubek, ile to jest. Kubek we wszystkich moich przepisach to 250ml, będę w każdym przypominać.

























Składniki:

na 10 sztuk


3/4 kubka pasty sezamowej tahini

2 - 2 1/2 kubka mielonych migdałów (mąki migdałowej)

1/3 kubka syropu klonowego albo syropu z agawy (mój ulubiony)

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu

1/2 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii






jak zrobić:

wymieszaj wszystkie suche składniki, migdały z solą, sodą oczyszczoną i przyprawami, dodaj syrop, tahinę i wanilię, zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i wilgotne, jeżeli jest zbyt suche, dodaj więcej tahini. Podziel na 10 części, z każdej uformuj kulkę, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Palcem zrób zagłębienie po środku, wciśnij w nie migdał albo żurawinę, co lubisz. Piecz w 170' nie dłużej niż 15 minut, powinny być lekko złociste. Wyjmij i nie dotykaj, dopiero kiedy wystygną, uzyskają stałą konsystencję i możesz je zdjąć z blaszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz