piątek, 25 grudnia 2020

Chałka z mąki chlebowej z kruszonką migdałową

Czy można upiec chałkę z mąki chlebowej? Jeszcze jak można, wyrosła pięknie, smakuje doskonale. Dotychczas piekłam chałki z mąki pszennej białej, nawet nie próbowałam użyć innej, okazuje się, że mąka chlebowa idealnie sprawdza się w takich wypiekach. Ciasto ma piękną barwę, ma gęstsza teksturę. Wiem, to pierwszy dzień Świąt, a ja już piekę. To silniejsze ode mnie. Pod choinkę dostałam książkę kulinarną Michała Korkosza "Rozkoszne", kiedy zobaczyłam przepis na chałkę, nie było wyjścia, ruszyłam do kuchni. 

To mój ulubiony wypiek, chałka jest taka piękna! Widok i wrażenia nie do opisania, kiedy taką ciepła, wyrośniętą, złocistą wyjmuję z piekarnika.. Chałka jest pyszna na słodko, ale to nic nowego, bardziej wyszukane połączenie to chałka z pasztetem albo wytrawną pastą, na przykład z korzenia pietruszki albo ziaren słonecznika. Najlepiej smakuje delikatnie podpieczona na patelni na maśle. Chałki używa się do zrobienia farszu do indyka, można z niej zrobić francuski tost. Są Święta, chałka na świątecznym stole będzie wyglądała przepięknie, może upieczecie? Gwarantuję powodzenie, to świetny przepis.















Składniki:

na 2 średnie chałki

3 kubki (420g) mąki chlebowej żytniej TYP 720

2 kubki (280g) mąki pszennej chlebowej TYP 750, plus więcej do podsypywania

1/2 kubka (100g) cukru

2 opakowania drożdży suszonych (razem 14-16g, zależy od opakowania, jedne mają 7, inne 8g)

1/2 łyżki soli

2 jajka

2 żółtka

60g roztopionego i ostudzonego masła


kruszonka:

3 łyżki mąki pszennej chlebowej

2 łyżki mąki migdałowej

3 łyżki cukru brązowego lub demerara

1/4 łyżeczki soli

2 łyżki zimnego masła


uwaga: kubek to 250ml



jak zrobić:

wymieszaj obie mąki z solą, cukrem i drożdżami. Jajka rozbełtaj w miseczce, wlej do ciasta, też masło i 1 1/4 kubka (300ml) wody. Zamieszaj, a potem wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne i gładkie - przez 10 minut. Przełóż do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą, zostaw w ciepłym miejscu, żeby wyrastało. Po około godzinie podwoi objętość. Kiedy po naciśnięciu ciasta palcem powstanie zagłębienie i nie zniknie, ciasto jest gotowe. 

Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzyj między palcami, aż powstaną okruszki kruszonki. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Podziel je na 2 części, jedną przykryj folią, a drugą podziel na 3 albo 4 części. Uformuj z każdej części wałki o średnicy ok.2.5cm. Ułóż je obok siebie, stań tak, że leżą wzdłuż stołu przed Tobą. Złącz końce dalszego końca i przejdź do zaplatania. Jeżeli robisz chałkę 3 częściową to zapleć wałki jak warkocz. Jeżeli 4 częściową, skrajny wałek po prawej stronie przenieś nad pozostałymi trzema na lewo, odłóż go tam. Teraz zrób to samo ze skrajnym wałkiem po lewej, przenieś go nad pozostałymi na prawo, odłóż. Kiedy dojedziesz do końca wałków, złącz wszystkie końce. To samo zrób z drugim bochenkiem. Rozbełtaj jajko z wodą, posmaruj wierzch obu chałek, posyp kruszonką. 

Rozgrzej piekarnik do 180', piecz przez ok. 30-35 minut, aż wierzch będzie złocisty. Możesz podawać natychmiast. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz