niedziela, 6 grudnia 2020

Ciastka migdałowe raw - bez pieczenia, bezglutenowe, wegańskie

Słodycze wegańskie są świetne, a słodycze raw są jeszcze lepsze. Do tego szybkie i w miarę łatwe. Wymagają jednak dobrej jakości składników, no i dobrego blendera.

Ciastka migdałowe to dokładnie 5 składników w masie ciastek, do tego 3 składniki w kremie, wystarczy zblendować, uformować i ciastka gotowe. Na zrobienie potrzeba 15 minut. Miałam pół godziny przed przyjściem gości, i nic ciekawego do kawy. Potrzeba rodzi pomysły, ciastka udały się wyśmienicie, jeżeli lubicie chałwę, trufle czy blok, pokochacie te ciastka, niestety, mają działanie uzależniające.




















składniki:

na 15 ciasteczek


200g mielonych migdałów

50g mąki kokosowej

ok. 1/2 kubka syropu z agawy

szczypta soli

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


krem:

12 daktyli, namoczonych w gorącej wodzie

6-7 orzechów włoskich

1 łyżka kakao

1 łyżka syropu klonowego





jak zrobić:

wymieszaj składniki na ciastka, aż masa będzie gładka i wilgotna. Ilość syropu możesz zmieniać w zależności od upodobań. Uformuj kulki o średnicy ok. 1.5 cm, ułóż je na blaszce. Zblenduj składniki na krem, dodaj trochę wody od moczenia daktyli. 

W każdej kulce zrób kciukiem wgłębienie, nałóż porcję kremu. Ciastka gotowe!


 





2 komentarze:

  1. Super ciasteczka łatwe i szybkie i rzeczywiście uzależniają🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Ja co kilka dni je robię i znikają! Pozdrawiam serdecznie Maja :)

      Usuń