To ciasto na Święta musi być. Jest to ciasto ekskluzywne, wygląda przepięknie, smakuje wyjątkowo, do tego jest to ciasto bez mąki i tłuszczu, jest lekkie i orzeźwiające. Pieczemy je na warsztatach z kuchni hiszpańskiej, wszyscy je uwielbiają, wchodzi na stałe do świątecznego menu także w domach moich warsztatowiczów.
Składniki:
ciasto:
2 pomarańcze (około 280g), dokładnie umyte
5 jajek, białka i żółtka oddzielone
1 kubek drobnego cukru
2 i 1/2 kubka mielonych migdałów
2 łyżki płatków migdałów, do posypania
polewa:
100g gorzkiej czekolady
1/3 kubka śmietany kremówki
1 łyżka miękkiego masła
Jak zrobić:
1. Pomarańcze zalej wodą i gotuj przez około 1 i 1/2 godziny, aż po nakłuciu widelcem będą całkowicie miękkie. Ostudź, pokrój na kawałki, usuń pestki, zblenduj na papkę.
2. Białka ubij na sztywno, dodaj połowę cukru i ubijaj jeszcze przez minutę, aż masa będzie lśniąca. Żółtka ubij z drugą połową cukru w osobnej misce. Dodaj pomarańcze i zmiksuj, aż składniki będą dobrze połączone. Wsyp mielone migdały i wymieszaj, już teraz łyżką.
Dodaj część ubitych białek i delikatnie wmieszaj w masę, dodaj resztę i połącz mieszając bardzo ostrożnie, żeby masa nie zamieniła się w mokrą papkę.
3. Masę przełóż do tortownicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180'C przez około 50 - 55 minut. Jeżeli wierzch ciasta zbrązowieje za bardzo, przykryj je folią aluminiową i piecz dalej, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź i przygotuj polewę.
polewa:
W rondelku podgrzej kremówkę a z zawrze na brzegach. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i zostaw na chwilę, aż zmięknie. Wymieszaj na gładką masę. Dodaj masło, wymieszaj. Pokryj czekoladą ciasto i posyp płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz