wtorek, 29 grudnia 2020

Grissini, włoskie pieczywo drożdżowe, wegańskie

 Grissini, tradycyjne włoskie pieczywo drożdżowe w kształcie paluszków. Pochodzą z Turynu, z receptura jest bardzo stara, jak można wyczytać na stronie Guida Torino, na dworze Savoya w 1679roku kucharz Antonio Brunero zaczął je wypiekać dla małego księcia Vittorio Amadeo, na życzenie lekarza, gdyż książę miał problemy trawienne, nie trawił miękkiej części chleba, mógł jadać jedynie skórki. Kucharz wymyślił taki rodzaj pieczywa, które było całkowicie twarde, jak skórka. W krótkim czasie produkowano ich ogromne ilości, gdyż cały dwór je pokochał. Lubił je też Napoleon Bonaparte, nazywał je paluszkami z Turynu. 

Grissini są podawane jako przekąska w restauracjach, w oczekiwaniu na podanie dań. Są też świetne do wina, piwa, a w obliczu nadchodzącego Sylwestra, będą idealne do deski serów i wędlin.



















Składniki:

na około 20 sztuk, powinny mieć długość około 20cm


100g mąki pszennej TYP 500

200g mąki pełnozbożowej TYP 750, ja użyłam chlebowej

1 opakowanie drożdży suchych

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonego tymianku

1/2 łyżeczki soli

150ml wody





jak zrobić:

wymieszaj obie mąki, dodaj sól, zioła, drożdże, wymieszaj. Zrób dołek, wlej wodę, wymieszaj, a potem wyrób gładkie elastyczne ciasto. Zawiń w folię spożywczą, odłóż na 15 minut.

Rozwałkuj na placek najlepiej o kształcie prostokąta. Potnij go na paski o szerokość ok.0.7-0.9cm. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 200'. Z każdego paska uformuj wałeczek, powinien mieć około 0.6-0.7cm grubości, długość około 20cm, nie dłuższy. Ułóż je na blaszce zostawiając między nimi odstępy, piecz przez 20 minut, aż będą lekko złociste i sztywne. Podawaj natychmiast, chociaż można je spokojnie przechować, warto upiec większy zapas.















 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz