środa, 16 grudnia 2020

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

 Ciasto marchewkowe w mojej rodzinie króluje od zawsze. Kiedy idą Święta, tradycyjnie zaczynamy uzgadniać co pieczemy i gotujemy. To musi być, tamto musi być, lista długa, więc próbuję, to marchewkowe odpuszczamy.. no nie, absolutnie! To ciasto tak się wpisuje w klimat Świąt, że faktycznie, musi być, znika w pierwszej kolejności.

Wypróbowywałam już różne przepisy, zawsze jednak wracam do tego mojego sprzed lat. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, samo ciasto nie jest nie zbyt słodkie, polewa śmietankowa dopełnia całość, jej śmietankowy smak, waniliowa nuta, no i słodycz, im jej więcej, tym lepiej. Ciasto można zrobić bez przekładania, wtedy wierzch grubo pokryć kremem. Dzisiaj wersja świąteczna, bogatsza.














na formę okrągłą o średnicy 25cm

czas przygotowania:  30 minut     czas pieczenia:  około 1 1/2 godziny


składniki:

ciasto:

1 1/2 kubka oleju roślinnego
2 kubki brązowego cukru
6 jajek
3 1/4 kubka mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu mielonego
1 łyżka ekstraktu waniliowego 
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
500g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
3/4 kubka orzechów włoskich połamanych
1/2 kubka daktyli, pokrojonych na kawałki
polewa śmietankowa:

150g miękkiego masła
250g serka śmietankowego typu Philadelphia ( ja użyłam 'Twój Smak')
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
3 kubki cukru pudru






jak zrobić:

ubij mikserem olej z cukrem, aż się bardzo dobrze połączą. Wbijaj jajka po jednym, cały czas ubijając, na gładką masę, na końcu dodaj wanilię.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z cynamonem, solą, proszkiem i sodą, gałką i imbirem, dodawaj suche składniki stopniowo do mieszaniny oleju, ubijając na małych obrotach, aż całość się dobrze połączy.  Dodaj startą marchewkę i wymieszaj dokładnie łyżką, dodaj orzechy i daktyle, jeszcze raz lekko wymieszaj.
Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180'C przez ponad godzinę, ja piekłam około 1 1/2  godz. - czas zależy od tego, jak wilgotna jest marchewka, piecz do suchego patyczka. Wystudź na kratce, a najlepiej, przed nałożeniem kremu, wstaw na 15-20 minut do lodówki.

polewa:

masło ubij z serkiem na gładką masę, dodaj sól i wanilię, ubij, dodawaj porcjami cukier, wymieszaj na gładką masę. Jeżeli uznasz, że jest wystarczająco gęsta, możesz zmniejszyć ilość cukru, nie może być zbyt rzadka, bo spłynie z wierzchu ciasta.

Ciasto podziel na 3 blaty, posmaruj każdy kremem, na końcu wierzch, możesz też pokryć boki.

 




4 komentarze:

  1. Uwielbiam Twoje ciasta. Tak będzie i tym razem - adoptuję przepis na to ciacho. Może nawet jutro się zabiorę za te pyszności. W głowie czuję już smak i zapach tego arcydzieła.
    Pozdrawiam Maja

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam małe pytanko 😊 Jaką pojemność mają kubki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kubek to 250ml, staram się gdzie mogę to zaznaczać, bo to pytanko, które dręczy wiele osób :) Pozdrawiam Maja

      Usuń