wtorek, 16 września 2014

figi w kruchych kopertach - na słodko, z brązowym cukrem i cynamonem , i na wytrawnie, z gorgonzolą i miodem

Lubię kiedy na rynku robi się fioletowo. A dzieje się tak przede wszystkim dzięki urodzajowi śliwek, obecności bakłażanów, no i fig, których jest coraz więcej.
No i w końcu można kupić dorodne figi za bardzo przyzwoitą cenę. A figi to ciekawy temat kulinarny, jeden z moich ulubionych.
Słodkie figi w kruchym cieście robiłam już wcześniej; połączenie słodkości owoców z brązowym cukrem i cynamonem w towarzystwie maślanego kruchego spodu powoduje, że ciastka rozpływają się w ustach.
Na ostatnich warsztatach w Spot spróbowaliśmy, był to mój pierwszy raz, zrobić figi na wytrawnie, z gorgonzolą i miodem. Udały się wspaniale i wszyscy stwierdziliśmy zgodnie, że to doskonały pomysł na przekąskę czy proste i efektowne danie na imprezę albo przyjęcie.

Dzisiaj na blogu obie wersje, sporo zdjęć i trochę przepisów. Ciasto do obu smaków jest prawie takie samo, różni się tylko dodaniem cukru w wersji słodkiej.


Figi w kruchym cieście z gorgonzolą i miodem





















Składniki:

Składniki:
na 8-9 sztuk

ciasto:
315g mąki
1 łyżeczka soli 
225g zimnego masła
120ml zimnej wody

nadzienie:
8-9 fig
200g gorgonzoli
2-3 duże łyżki miodu płynnego
garść orzechów włoskich grubo posiekanych
oliwa

1 rozbełtane jajko – do posmarowania przed pieczeniem

Kilka garści rukoli do podania

dressing:
½ kubka oliwy
szczypta soli
1 ząbek czosnku
1 duża łyżka miodu
1 duża łyżka soku z cytryny














Jak zrobiłam:
ciasto:

1.   Wymieszałam mąkę i sól. Dodałam masło pokrojone w kawałeczki. Palcami łączyłam, aż przypominało w konsystencji ziarnka groszku.
2.   Dodałam trochę wody - nie całą podaną ilość, trzeba to robić z wyczuciem - szybko wyrobiłam ciasto.
3.   Zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.

dressing:

Wszystkie składniki dressingu wymieszałam i odstawiłam.

całość:

1.   Obcięłam ogonek każdej figi. Nacięłam je na cztery części do połowy. 
2. Ciasto rozwałkowałam na duży prostokąt takiej wielkości, żeby móc go podzielić na 8-9 kwadratów.
Po środku każdego kwadratu ułożyłam figi, rozchyliłam ćwiartki górnej części i włożyłam w środek duże kawałki sera. Polałam ser i wnętrze figi  miodem, skropiłam leciutko oliwą, posypałam posiekanymi orzechami i szybko zamknęłam koperty ciasta - narożniki kwadratów zebrałam palcami po środku i przykryłam owoce ciastem zlepiając brzegi wszystkich 4 trójkątów.
3.   Wierzch każdego ciastka posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Piekarnik rozgrzałam do 180'C i figi w cieście piekłam przez około 40 minut.


Figi podajemy na rukoli polanej dressingiem.










Figi na słodko z brązowym cukrem i cynamonem










Składniki:
na 9 sztuk

ciasto:

315g mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli 
225g zimnego masła
120ml zimnej wody

nadzienie:

kilka, 5-6 fig
50-60g brązowego cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczka cynamonu
kawałek świeżego imbiru, startego na drobnych oczkach
odrobina gałki muszkatołowej
1 łyżka zimnego masła

1 rozbełtane jajko do posmarowania









Jak zrobiłam:

ciasto:

1.   Wymieszałam mąkę, cukier i sól. Dodałam masło pokrojone w kawałeczki. Palcami łączyłam, aż przypominało w konsystencji ziarnka groszku.

2.   Dodałam trochę wody - nie całą, trzeba to robić z wyczuciem - i szybko wyrobiłam ciasto.

3.   Zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.

Całość:

1.   Figi podzieliłam na 6 - 8 łódeczek.

2.  Pozostałe składniki nadzienia, za wyjątkiem masła i jajka, wymieszałam. 

3. Ciasto rozwałkowałam na duży prostokąt takiej wielkości, żeby móc go podzielić na 9 kwadratów.

4.   Po środku każdego kwadratu ułożyłam figi, posypałam je cukrem z przyprawami, a na wierzchu położyłam po kawałku masła.

5.   Narożniki kwadratów zebrałam palcami po środku i przykryłam owoce ciastem zlepiając brzegi wszystkich 4 trójkątów.

6.   Wierzch każdego ciastka posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Piekarnik rozgrzałam do 180'C i figi w cieście piekłam przez około 40 minut.








1 komentarz:

  1. Figi z cynamonem... Mhhhh. Chyba pyszne połączenie :) Super blog obserwuję i zapraszam do mnie.
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń