czwartek, 18 września 2014

szybkie ptysie z mascarpone

Kruchy placek ze śliwkami piecze się, a ptysie już zrobione.
Ptysie to deser, który nie tylko jest łatwy i szybki, ale również lekki i pyszny. Ptysie można wypełniać dowolnym nadzieniem, korzystając z owoców sezonowych, a także dekorować czy polewać rozmaicie.
Zdecydowanie to ciastka nie do końca doceniane. Wiele osób sądzi, że zrobienie ich jest bardzo trudne, że to wyższa szkoła jazdy.
Poniższy przepis jest wypróbowany przeze mnie i moich warsztatowiczów wielokrotnie, możecie mu zaufać i spokojnie zabierać się do pieczenia.




 



Składniki:

na około 25 sztuk

1 kubek wody (250ml)
1/2 łyżeczki drobnej soli
2 łyżeczki cukru
90g masła pokrojonego na drobne kawałki
1 kubek (135g) mąki
4 jajka o temperaturze pokojowej

cukier puder do posypania

150g serka mascarpone
100ml śmietany kremówki
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
skórka starta z 1/2 pomarańczy, wcześniej sparzonej
2-3 łyżki cukru pudru




  




Jak zrobiłam:

1.   Podgrzałam wodę z solą, cukrem i masłem w rondlu. Kiedy masło się rozpuściło, a woda zaczęła wrzeć, dodałam całą mąkę i mieszałam energicznie, aż ciasto było gładkie i odchodziło od ścianek rondla. Mieszałam ciasto, żeby przestygło. Wtedy wbiłam jajka, jedno po drugim, ciągle mieszając, żeby ciasto było gładkie.

2.   Na blaszce wyłożonej papierem formowałam ptysie, na jedną porcję mniej więcej 2 łyżki ciasta, zostawiając między nimi około 5cm odstępy. Piekłam w dobrze nagrzanym piekarniku do 200'C przez 10 minut, aż wyrosną i się zrumienią. Nie wolno otwierać piekarnika, bo opadną. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180'C i piekłam jeszcze przez 15 minut. Wyjęłam i wystudziłam.











Nadzienie:

Mascarpone ubiłam z kremówką i cukrem na sztywną i gładką masę. Dodałam wiórki startej na drobno czekolady i skórkę pomarańczy. Wymieszałam.
Wystudzone ptysie przekroiłam delikatnie na pół ostrym nożem i nałożyłam masę. Posypałam cukrem pudrem.






Masę można również nakładać szprycą, ja nie posiadam takowej i radzę sobie tradycyjnymi metodami. 

12 komentarzy:

  1. Ale kusza :) wyglądają pięknie !!

    zapraszam do mnie: www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. SUPER POMYSŁOWE;) POLECAM CIASTO KUBUSIOWE Z MALINAMI I KREMÓWKA:POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/08/ubijanie-smietany-kubusiowe-ciasto-z.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super ptysie, a w dodatku szybkie w przygotowaniu pycha <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybkie, wystarczy przestrzegać ilości i instrukcji wykonania, na pewno się udadzą, dzięki Lukas!

      Usuń
  4. Wyglądają uroczo i bardzo słodko :>

    OdpowiedzUsuń