piątek, 3 kwietnia 2015

wegański pasztet buraczano gruszkowy

Smakuje doskonale i wygląda przepięknie, wegański pasztet z buraka, kaszy gryczanej i gruszek to alternatywa dla tradycyjnego pasztetu.
Będzie ozdobą stołu wielkanocnego i lekkim dodatkiem do jajek i sałatek.
To już Wielki Piątek, ostatni moment, ale mam nadzieję, że nie jest jeszcze za późno i zdążycie skorzystać z tego przepisu.





Składniki:

na małą keksówkę

2 dojrzałe gruszki
1 i 1/2 kubka kaszy gryczanej
1/3 kubka oleju słonecznikowego
1 duży burak upieczony w piekarniku
1 i 1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki kolendry roztartej w moździerzu
sól, pieprz
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki majeranku





Jak zrobiłam:

1.   Piekarnik rozgrzałam do 200'C. Buraka zawinęłam w folię aluminiową i piekłam przez około 35 - 40 minut, aż był miękki. Obrane i bez gniazd nasiennych gruszki, podzielone na połówki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam aż zmiękły, przez około 15 minut. Kaszę gryczaną ugotowałam na miękko, według przepisu.

2.   Przestudzonego buraka obrałam ze skórki i podzieliłam na części. Kaszę również wystudziłam. W dużej misce zblendowałam kaszę z burakiem i 1 i 1/2 upieczonej gruszki, dodałam olej, wymieszałam. Wsypałam przyprawy, tymianek, majeranek, paprykę, sól i pieprz, wymieszałam dokładnie.

3.   Masę pasztetową przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównałam. Na wierzchu ułożyłam gruszkę pokrojoną w ósemki. Piekłam w 190'C przez około 40 minut, aż wierzch był złocisty, Studziłam przez co najmniej 3 godziny. Pokroiłam w grube plastry i podawałam. 



    






1 komentarz: