czwartek, 17 grudnia 2015

piernik z powidłami i kremem waniliowym z kaszy manny

Kolejny najlepszy piernik? Zdecydowanie tak.
Kilka dni temu asystowałam Lisce Mórawskiej, White Plate, która prowadziła warsztaty w Spot. Poznań, warsztaty z wypieków świątecznych. Przemiła świąteczna atmosfera wypełniała Akademię po brzegi, dzięki Lisce, dzięki uczestnikom, których lwią część stanowiły kochane dzieci, ale przede wszystkim dzięki rewelacyjnym słodkościom.
Robiliśmy pierniczki, tym zajmowały się Zosia, Antek i Julka, ja tylko pomogłam im zrobić ciasto, piernik, krajankę piernikową, sernik, czyli klasykę, ale, jak to u Liski, w innym, ciekawym wydaniu.
Przepisem na pierniczki podzielę się za chwilę, dzisiaj piernik z kawą, przełożony powidłami i kremem waniliowym, to już mój wkład w ten wypiek, z kaszy manny i mleka.











Składniki:

na keksówkę 12 x 25cm


125g masła
250g cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
2  łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kawy zbożowej  ( Inki )
250ml mleka
2 jajka
300g mąki pszennej

polewa:

100g śmietany kremówki 36%
1 łyżka kawy zbożowej
100g czekolady 70%

krem z kaszy manny:

2 kubki mleka
6 łyżek kaszy manny
3/4 kubka cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
190g masła

powidła do przełożenia

orzechy włoskie do posypania










Jak zrobiłam:

Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.

Na małym ogniu w garnku roztopiłam masło, dodałam cukier, wymieszałam. Dodałam miód, kakao, przyprawę korzenną, powidła, cynamon i imbir. Garnek zdjęłam z ognia, lekko przestudziłam, dodałam sodę oczyszczoną, kawę, mleko i lekko rozbełtane jajka. Wymieszałam wszystkie składniki dokładnie i energicznie łyżką. Cały czas mieszając, nie może być grudek, dosypywałam mąkę. Masę wyłożyłam do przygotowanej formy.
Piekłam w nagrzanym piekarniku w 175' przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjęłam i ostudziłam dokładnie.
Kiedy wystygł całkowicie przekroiłam na 3 części. Jeden blat posmarowałam powidłami, docisnęłam, drugi wystudzonym kremem waniliowym, docisnęłam ponownie.

krem waniliowy:

W rondelku zagotowałam mleko. Na gotujące mleko wsypałam kaszę manną, stale mieszając, potem cukier. Gotowałam na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudziłam. Masło utarłam mikserem na puszystą masę, połączyłam z zimną kaszą manną. 

polewa:

W garnuszku zagotowałam śmietankę. Odstawiłam z ognia, wsypałam kawę, wymieszałam, wsypałam posiekaną czekoladę, odczekałam chwilę aż zmiękła, wymieszałam dokładnie. Polałam piernik, posypałam posiekanymi orzechami włoskimi.








6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dzięki, ten przepis zawsze tak wychodzi :)

      Usuń
  2. wygląda obłędnie, a przepis na krem z kaszy manny na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no właśnie tego szukałam :) czy on jest w środku twardy?

    OdpowiedzUsuń