niedziela, 7 października 2018

Ma'aroud - żydowskie kruche roladki z daktylami, też wegańskie

Słodycze bliskowschodnie są absolutnie najlepsze. No oczywiście, nasz sernik i szarlotka nie mają sobie równych, ale jeżeli jesteście wielbicielami, tak jak ja, małego bardzo słodkiego co nieco, to nie ma to jak słodkości arabskie albo żydowskie.
Jestem w trakcie przygotowywania warsztatu z bliskowschodnich słodkości, i jest to dla mnie możliwość pokazania się w temacie, który lubię chyba najbardziej. W menu nie zabraknie wypieków bazujących na cieście filo, będzie też ciasto anielskie włosy kadayif, ale moje ulubione to żydowskie albo arabskie ciasto kruche z dodatkiem semoliny i oleju, dzięki którym ciasto ma zupełnie inną jakość i właściwości. Jest bardzo plastyczne, nie klei się przy wałkowaniu, a i w smaku jest wyjątkowe.
Woda różana czy z kwiatu pomarańczy jest w tych deserach, kremach, ciastach czy ciasteczkach obowiązkowe, i to również powoduje, że smak bliskowschodnich słodkości jest wyjątkowy, egzotyczny i ciekawy, wcale nie sztuczny i perfumowany, czego wielu się obawia.
Będę Was gorąco zachęcać do wprowadzenia przepisów bliskowschodnich do codziennego gotowania i pieczenia, są lekkie, ciekawe, i często piękne, bo bardzo ważne w tym gotowaniu jest dbanie o estetykę i dekorowanie dań i wypieków. Potrzebne składniki są powszechnie dostępne w większości, te nieliczne można kupić w sklepach z rodzaju kuchnie świata czy bez problemu zamówić w internecie.














składniki:

ciasto:

4 i 1/2 kubka mąki pszennej
2 kubki mąki semolina
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
200g miękkiego masła, albo masła czy margaryny wegańskiej
1 kubek oleju słonecznikowego
1 i 1/2 kubka letniej wody
1 łyżka wody różanej

nadzienie:

1kg daktyli bez pestek, najlepiej pasty daktylowej bez cukru, albo miękkich daktyli. Jeżeli macie daktyle suszone twardsze, trzeba je namoczyć w małej ilości gorącej wody przez około 30 minut.
1 łyżka oleju słonecznikowego
1/2 kubka wina czerwonego
2 łyżeczki cynamonu

cukier puder do dekoracji









jak zrobić:

wymieszaj suche składniki, dodaj masło, zwykłe albo wegańskie, wodę, wodę różaną, wyrób gładkie ciasto; jeżeli jest za suche to dodaj trochę więcej wody.
Jeżeli moczyłeś daktyle, odsącz je, jeżeli masz miękkie i świeże, posiekaj  je dokładnie na gładką masę, potem dodaj olej, wino czerwone i cynamon, wymieszaj dokładnie. Ja dodałam odrobinę wody różanej do masy daktylowej również.
Podziel ciasto na 8 kulek, każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Każdy kawałek posmaruj masą daktylową, też ją wcześniej podziel na 8 części, posmarowane prostokąty zwiń w wałek.


















Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój roladki w 2 cm kawałki.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180' przez około 30 - 35 minut, aż wierzch będzie lekko złocisty.
Lekko wystudź, rozsuń delikatnie kawałki roladek, posyp cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz