piątek, 17 maja 2019

placek drożdżowy z truskawkami

Zbliża się weekend, a jak weekend to najpiękniejszy zapach w domu to zapach pieczywa, chleba, chałki czy placka drożdżowego. Mój ulubiony placek to taki z truskawkami i kruszonką, albo tylko z kruszonką, koniecznie dużą i bardzo maślaną.
Ten przepis jest wyjątkowo udany, ciasto wyrasta pięknie i jest odpowiednio lekkie, a jednocześnie wilgotne, dodam, że nie lubię suchych placków drożdżowych. Nie miałam świeżych truskawek, użyłam więc mrożonych, i nie pogorszyło to smaku ani też nie wpłynęło na wypieczenie placka. Do tego, placek smakował doskonale następnego dnia, podobnie nawet kolejnego.





















składniki:

ciasto:
na blaszkę 21x 31 cm

40g świeżych drożdży
500g plus więcej do podsypywania mąki pszennej TYP 500
100ml plus 150ml letniego mleka
cukier waniliowy - 1 opakowanie
130g cukru
100g masła roztopionego i przestudzonego
spora szczypta soli
1 jajko


300-400g truskawek, bez szypułek, większe podzielone na części


kruszonka:

200g mąki
120g cukru
120g masła
szczypta soli





Jak zrobić:

100ml mleka wlej do miseczki, dodaj 1 łyżeczkę cukru, rozkruszone drożdże, wymieszaj lekko, ja to robię palcem, odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Roztopione i przestudzone mleko wymieszaj ze 150ml mleka, wbij jajko i rozbełtaj widelcem.
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy, po środku zrób dołek, wlej masło z mlekiem i rozczyn drożdżowy. Powoli mieszaj drewnianą łyżką, aż zbierzesz całą mąkę, posyp wierzch mąką, teraz już wyrabiaj ręką przez kilka minut, ciągle w misce, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przełóż do natłuszczonej miski, przykryj folia spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, aż ciasto podwoi objętość.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto na spód blaszki, delikatnie rozprowadź na całej powierzchni. Wierzch posmaruj olejem, przykryj folią spożywczą i ponownie odstaw do wyrośnięcia na godzinę; ciasto pięknie wypełni całą blaszkę.
Przygotuj kruszonkę, czyli zagnieć wszystkie składniki, uformuj grube kawałki, włóż do lodówki, aż ciasto wyrośnie.
Teraz ułóż na wierzchu owoce, lekko wciskając je w ciasto. Posyp wierzch kruszonką.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190' przez 35-40 minut, aż wierzch będzie złocisty a patyczek suchy.





2 komentarze: