sobota, 13 lutego 2021

Kurczak pieczony z ziołami i masłem

Nie jestem wielbicielką kurczaków, ale czasami robi mi się na nie ogromna ochota, jak teraz, męczył mnie to ten kurczak paru dni. Kupiłam pięknego ptaka, organicznego, kukurydzianego. Jest trochę mniejszy, ale ma doskonałe mięso, już wcześniej próbowałam. Zaczęłam myśleć jak go zrobić, i wymyśliłam, że Jamie Oliver, jako Anglik, a oni lubią kurczaki i często je jedzą, że on właśnie zrobi to najlepiej. Lubię kurczaka po arabsku z mandarynkami, często go jadałam, przepis jest na blogu, ale miałam ochotę na mniej orientalnego. Anglik się sprawdził, o to mi chodziło, zioła, masło, takie smaki. Przepis prosty, w miarę szybki, jak to z pieczeniem kurczaka w całości, godzina w piekarniku co najmniej. Szybko podaję przepis, jutro niedziela, może Wam się przyda.

















Składniki:


1 kurczak

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek koperku

garść liści bazylii

1 cytryna

1 limonka

kilka ząbków czosnku, bez łupiny

ok. 100g masła

2 średnie cebule czerwone, obrane i podzielone na ćwiartki

sól, pieprz

oliwa virgin

sznurek z włókna naturalnego









Jak zrobić:

zagotuj wodę w garnuszku, włóż cytrynę, gotuj przez kilka minut, aż będzie gorąca. Zioła drobno posiekaj, posyp obficie solą, skrop obficie oliwą, wymieszaj. Kurczaka ułóż przed sobą, każde udko natnij ukośnie w 2-3 miejscach, w zależności od tego, jakie duże. Naciągnij skórę na piersiach ptaka, wsuń pod nią dłonie - musisz ją oderwać od mięsa, zrób kieszonki, w które włożysz posiekaną papkę z ziół i masło. Podziel zioła na dwie części i włóż w przygotowane kieszonki, tak głęboko jak się uda, a potem masło w kawałkach. Do środka wsuń cytrynę. 

Weź kawałek sznurka, złóż go na pół, obwiąż nogi kurczaka, przeciągnij sznurek po bokach i zawiąż na grzbiecie. Ułóż ptaka w naczyniu żaroodpornym, po bokach ułóż kawałki cebuli, czosnek, kawałki limonki. Piecz w 220' przez 60 minut, aż będzie złocisty. Jeżeli cebula zacznie się za bardzo przypiekać, podlej odrobiną wody, ale to tylko na początku, potem powstanie dużo naturalnego sosu.

Podawaj z czym lubisz, ja zrobię sałatę z dobrym dressingiem i podam z dobrym pieczywem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz