niedziela, 23 stycznia 2022

Krokiety ziemniaczane w migdałach

 Ci, jak ja, których dieta opiera się na warzywach, potrafią z jednego tylko ziemniaka czy buraka wykreować cuda. Ziemniak jest wyjątkowo wdzięczny, i chociaż nie nadaje się do jedzenia na surowo, to i tak sposobów na jego przetworzenie jest mnóstwo. Można go ugotować w skórce czy bez, upiec, usmażyć pokrojony w plastry czy łódki, w każdej postaci smakuje i wygląda inaczej.

Kiedyś pokutowało przekonanie, że ziemniaki tuczą. Ciągle jeszcze nie wszyscy rozumieją zasady łączenia składników pokarmowych i nadal myślą, że to wina ziemniaków, że po posiłku czują się ciężko. Trzeba pamiętać, że to warzywo to przede wszystkim skrobia, czyli węglowodany, a te łączone z białkiem czy tłuszczem nie są zdrowe. Ta kombinacja sprawia, że czujemy się ciężko, a strawienie pokarmu zajmuje dużo czasu i zabiera nam energię.

To, w takim razie, z czym te ziemniaki, żeby nam służyły a nie szkodziły? Z innymi warzywami, szczególnie takimi, które są bogate w błonnik. Wystarczy brokuł ugotowany na parze czy gotowana marchewka, z ziemniakami skropionymi oliwą i posypanymi solą i pieprzem, będą smakowały fantastycznie. Do tego danie będzie lekkie i niskokaloryczne.

A jeżeli chcecie z ziemniaka wyczarować coś bardziej wyszukanego, polecam krokiety, które będą wymagały obtoczenia w bułce, inaczej się rozpadną. Smażąc krokiety trzeba pamiętać o dobrym rozgrzaniu patelni z tłuszczem; tłuszcz o dobrej temperaturze nie wchłania się, a smażona potrawa nie jest ciężka.













Składniki:

na 6-8 sztuk


4-5 średnich ziemniaków (2 kubki pure)

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól, pieprz do smaku


mąka do obtoczenia

1 jajko rozbełtane z odrobiną wody

1 1/2 kubka mielonych migdałów w skórce

olej rzepakowy do smażenia





jak zrobić:

obierz ziemniaki, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, rozgnieć na pure. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną i natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Uformuj wałeczki o średnicy około 5cm i długości 7-10cm, w zależności od preferencji. Każdy obtocz w mące, potem w jajku i na końcu w migdałach.

Na patelni rozgrzej olej, smaż aż będą złociste z każdej strony. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz