niedziela, 13 marca 2022

Hummus z cytryną, smażonym czosnkiem i chilli, też przepis na gotowaną ciecierzycę

 Jedliście kiedyś hummus zrobiony od początku, czyli od namoczenia ciecierzycy, do końca zrobiony samodzielnie? Jeżeli tak, to przyznacie, że zrobiony z ciecierzycy z puszki, nie mówiąc już o kupnym, nie mogą się z nim równać. Mój dzisiejszy przepis to tak naprawdę nie mój, a Yotama Ottolenghi. To mistrzz kuchni bliskowschodniej wegetariańskiej i wegańskiej, jest moim guru od wielu wielu lat, od kiedy dostałam pierwszą jego ksiażkę "Jerusalem".

Dzisiaj będę Was namawiać na samodzielne zrobienie hummusu, a do tego przygotowanie dodatków, które niesamowicie podkręcą jego smak. Oliwa, w której smaży się chilli, czosnek, świeży imbir i gałązki kolendry ma doskonały aromat, można ją zlać do miseczki i maczać świeży chleb, również najlepiej własnej roboty.

Namawiam Was na przygotowanie zakwasu i rozpoczęcie przygody chlebowej. Ja wykorzystałam czas pierwszego lockdownu, oddałam się lekturze książki Piotra Kucharskiego "Chleb", zrobiłam zakwas i od tego czasu jestem uzależniona od domowego chleba żytniego na zakwasie. Niestety, moja cała rodzina również, co oznacza pieczenie chleba co najmniej 3 razy w tygodniu.

Wracając do hummusu, jeżeli dzisiaj wieczorem namoczycie sucha ciecierzycę, jutro rano możecie się zabrać za robienie hummusu, na lunch będzie gotowy.















Składniki:

na 4 porcje


250g suchej ciecierzycy

1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

sól


Dzień wcześniej namocz ciecierzycę w zimnej wodzie, wody powinno być bardzo dużo. Dodaj 1 łyżeczkę sody. 

Następnego dnia odcedź, przepłucz i zalej 1,8l zimnej wody i wsyp pozostałe 1/2 łyżeczki sody. Postaw na dużym ogniu, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj przez jeszcze około 15 minut, aż ciecierzyca będzie zupełnie miękka, tak miękka, że rozetrzesz ją w palcach.


Hummus:

300g ugotowanej ciecierzycy

10g świeżego imbiru, obranego i startego

1 łyżka oliwy

1 łyżka tahini

1 ząbek czosnku, rozgnieciony

2 cytryny - 1 łyżka otartej skórki i 3 łyżki soku

1 kostka lodu

sól morska w płatkach, do smaku


Dodatki:

90ml oliwy

3 czerwone chilli, bez pestek, cienko pokrojone

3 duże ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki

15g świeżego imbiru, obrane i pokrojone w zapałkę

2 kawałki kory cynamonowej

15g łodyg kolendry, pokrojonych na kawałki, liście do podania (opcjonalnie)


Jak zrobić:

wszystkie składniki na hummus i 3/4 łyżeczki soli umieść w malakserze i zblenduj na gładki krem.

Na dużą patelnię wylej oliwę, rozgrzej na średnim ogniu, wrzuć chilli, imbir i cynamon, smaż przez około 4-5 minuty, aż czosnek stanie się złocisty. Mieszaj często, dołóż kolendrę, smaż przez chwilę. Łyżką cedzakową wyjmij dodatki. Oliwę posyp solą, zlej do miseczki, będzie do podania z chlebem.

Hummus wyłóż na talerz, zrób płytki dołek po środku, do niego wlej oliwę ze smażenia. Posyp dodatkami i kolendrą. Podaj z chlebem do maczania w oliwie.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz