wtorek, 13 września 2022

Bułeczki brioszkowe do hamburgerów i nie tylko

Burgery z soczewicy to przepis, który podałam w poprzednim poście. Dzisiaj czas na bułeczki, które można wykorzystać do zrobienia hamburgerów z kotlecikami warzywnymi, ale można je również jeść na słodko czy z żółtym serem, nie ukrywam, że ja tak lubię najbardziej.
Bułeczki są naprawdę wyjątkowe. Lubię ciasta drożdżowe, to chyba widać po moim blogu, pieczenie, wyrastanie ciasta, wyrabianie, to dla mnie magiczny proces. Gdyby nie to, że bliscy narzekają, że za dużo pieczywa, za dużo mąki, czy ciasta, piekłabym codziennie, a nawet kilka razy dziennie.
A wracając do bułeczek, mają wyjątkową jakość, bo trochę przypominają ciasto brioszkowe, chociaż nie wymagają długiego procesu wyrastania, który jest niezbędny jeżeli chcecie upiec prawdziwą dobrą brioszkę. Przepis jest prosty, w miarę szybki, a bułeczki obłędnie mięciutkie z bardzo chrupiącą skórką. Mam go zawsze pod ręką, piekłam bułeczki już kilkakrotnie, zawsze się udają, przepis jest niezawodny i sprawdzony.

UWAGA: kubek - 250ml












































Składniki:

na 8 bułeczek



120ml mleka, letniego
5g (1/2 łyżeczki) suchych drożdży
300g mąki chlebowej (ja użyłam mąki pszennej TYP 750) - 2 i 1/8 kubka (kubek = 250ml)
20g cukru (3 łyżki)
2.5g soli (1/2 łyżeczki)
1 jajko
30g miękkiego masła
ziarna sezamu do posypania wierzchu


1 jajko do posmarowania wierzchu



jak zrobić:

letnie mleko wymieszaj z suchymi drożdżami. Odstaw na 10 minut, aż drożdże delikatnie się spienią.
Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj cukier i sól, wymieszaj. Wlej rozczyn drożdżowy, dodaj jajko,
wymieszaj, a kiedy składniki się połączą, zacznij wyrabiać. Wyrabiaj przez 1-2 minuty, najlepiej w tej samej
misce, aż ciasto będzie dobrze połączone, nie musi być zupełnie gładkie. Uformuj kulę, zostaw ją w misce,
przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut.

Po tym czasie ponownie wyrabiaj ciasto. Kiedy będzie elastyczne, po 2-3 minutach wyrabiania, wyłóż ciasto
na blat, rozciągnij je i lekko rozerwij, ułóż masło po środku, zawiń boki ciasta, wyrabiaj, aż całe masło
wpracujesz w ciasto. Wyrabianie powinno polegać na rozciąganiu i rozrywaniu, wyrabiaj przez około 8-10
minut, aż ciasto będzie zupełnie gładkie i elastyczne. W trakcie wyrabiania uderzaj energicznie ciastem o
blat, rozciągaj je i zwijaj, i znowu je wyrabiaj. Uformuj kulę, przełóż je do czystej natłuszczonej miski,
przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut, aż podwoi objętość.

Wyjmij wyrośnięte ciasto z miski, wyłóż na blat, rozciągnij dłońmi na gruby placek. Podziel go na 8 części,
każdą po kolei uformuj w kulkę przez naciąganie boków porcji ciasta pod spód, kulki powinny być równe i
napięte. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj blaszkę ściereczką i zostaw do
podwojenia objętości jeszcze na godzinę.

Wymieszaj jajko z odrobiną wody, posmaruj wierzch bułeczek, posyp sezamem.

Piekarnik rozgrzej do 200', piecz bułeczki przez 10-13 minut, aż będą mocno rumiane z wierzchu. Po
upieczeniu przełóż na kratkę, żeby nie zaparowały od spodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz