piątek, 14 grudnia 2012

14 grudnia 2012

Czas na obiecany sernik świąteczny.
Serniki to chyba najbardziej lubiane ciasta, nie tylko u nas, ale i w innych częściach świata.
Te 'anglosaskie', czyli brytyjskie i amerykańskie, robi się na spodach z pokruszonych herbatników z masłem, a sama masa serowa jest lekka, zwykle pokryta warstwą galaretki owocowej.
Francuski sernik z kolei, to tarta z masą serową, polana czekoladą.
Wszystkie są pyszne, ale najbardziej lubię nasz tradycyjnie pieczony sernik. Na taki właśnie, ze zwykłym, no prawie zwykłym, białym serem, ubitymi białkami jajek i masłem, wypracowałam przepis i uważam, ze jest bardzo udany.
Ten sernik tradycyjnie piekę na Święta. Zawsze się udaje i co roku zostaje okrzyknięty najlepszym sernikiem na świecie. Myślę, że każdy, kto piecze serniki uważa, że jego właśnie jest najlepszy, ale mam nadzieję, ze ten przepis przypadnie chociaż niektórym do gustu.





SERNIK ŚWIĄTECZNY

Składniki:

spód:

1 kubek mąki
1 łyżka cukru pudru
1/4 kostki zimnego masła, pokrojonego na kawałki
1 żółtko
2-3 łyżki kwaśnej śmietany

ser:

750g sera białego, śmietankowego
1 kostka masła, miękkiego
4 jaja
1 i 1/2 kubka cukru
starta skórka z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
cukier waniliowy
1 kubek bakalii (pomijam, bo wolę czysty sernik)





Jak zrobiłam:
spód:

1.   Mąkę i masło posiekałam nożem, dodałam cukier, jajko i śmietanę. Szybko zagniotłam ciasto. Rozwałkowałam je do średnicy około 24cm, czyli średnicy tortownicy, i wylepiłam spód formy.

2.   Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Formę wstawiłam do piekarnika i podpiekłam spód - około 15 minut.


  



ser:

1.   Miękkie masło utarłam z cukrem, potem dodałam żółtka i dalej ubijałam mikserem. Do gładkiej masy wsypałam cukier waniliowy, wymieszałam. Dodałam sok z cytryny i startą skórkę.

2.   Białka jajek ubiłam na sztywną pianę; do ubijania zawsze dodaję szczyptę soli, a białka powinny być zimne.

3.   Do masy z masła, cukru i jajek włożyłam biały ser. Najlepiej jest dodawać go porcjami, ciągle mieszając masę. Potem powinno się wrzucić sparzone bakalie, których ja nie dodaję. Na końcu włożyłam pianę z białek i delikatnie mieszając, teraz już łyżką, wmieszałam ją w masę. Łyżką trzeba sięgać do spodu miski, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.


   



4.   Masę serową wyłożyłam na podpieczony spód i formę włożyłam do piekarnika o temperaturze 180'C. Piekłam przez ponad godzinę. Zawsze sprawdzam po 65 minutach, delikatnie, patyczkiem, czy sernik jest już wypieczony. Najlepiej jest nie zaglądać do piekarnika przed upływem czasu pieczenia, żeby 'nie przeziębić' sernika.





Kiedy sernik jest gotowy, trzeba go zostawić w uchylonym piekarniku przez 15 - 20 minut. Ja zwykle potem otwieram piekarnik, a sernik zostawiam w środku, aż jest lekko ciepły.
Chyba dzięki temu, nigdy nie opada.





Sernik można polukrować, dodać orzechy, czy śliwki suszone. Ja wolę taki minimalistyczny, ale przepis dopuszcza różne rozwiązania.



15 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie i tak delikatnie i puszyście <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chociaż jest w miarę ciężki, taki konkretny..:)

      Usuń
  2. Ja tam jeszcze ciągle szukam tego 'mojego' srnika ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, to może te Święta Ci pomogą znaleźć faworyta:)

      Usuń
  3. Każdy sernik jest pyszny. Tak jak szarlotkę mam swoją ulubiona jedną jedyną, tak serniki chyba każde mi smakowały, które jadłam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedyne, których nie lubię, to z kwaśnego sera, ser musi być świeży i w miarę tłusty:)

      Usuń
  4. Maju wracając do pierogów, może być kwaśne mleko:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. dawno nie jadłam sernika, wygląda wyśmienicie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Skórka cytrynowa i wanilia + dobry biały ser to jak dla mnie przepis na dobry sernik. Na zdjęciach prezentuje się idealnie. Łącze się z Tobą w tym nawiasie "pomijam, bo wolę czysty sernik)"- ja zdecydowanie też zawsze pomijam :)
    Krysia BloodyGoodFood

    OdpowiedzUsuń