poniedziałek, 1 lipca 2013

greckie ciasto orzechowe

To ciasto to, obok baklawy, kwintesencja greckich słodyczy. Pojawia się zawsze na bogato zastawionym greckim stole przy różnych okazjach.
Nie jest tak słodkie jak baklawa, chociaż tradycyjnie nasączone syropem jest zdecydowanie przysmakiem dla tych, którzy lubią wysoki stopień zasłodzenia.
Orzechy komponują się świetnie z tą słodyczą i ją równoważą. Doprawione korzennymi przyprawami ma głęboki i wyrazisty smak.
Deser godny uwagi i polecenia.





Składniki:

300g grubo posiekanych orzechów włoskich
300g cukru
10 jajek
2 duże łyżki bułki tartej albo pokruszonego suchego pieczywa
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sok i starta skórka z połowy pomarańczy







Jak zrobić:

1.   Ubij białka jajek na bardzo sztywną pianę. Odstaw.

2.   Żółtka jajek ubij z cukrem, a kiedy będą już białe dodawaj stopniowo orzechy, pokruszone pieczywo, goździki, gałkę i cynamon.

3.   na końcu dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.

4.   Wyłóż masę do formy dobrze nasmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200'C i piecz przez około 1 godzinę.





Syrop:

1 i 1/2 kubka cukru
2 kubki wody
starta skórka z 1 pomarańczy
1 laska cynamonu
1/2 kieliszka koniaku


Jak zrobić:

Gotuj wszystkie składniki syropu przez 15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i jeszcze gorące polewaj syropem, łyżka po łyżce, aż ciasto wypije całość.



Ciasto można posypać drobno siekanymi orzechami włoskimi.
Jest doskonałe do kawy, można je podawać z lodami śmietankowymi albo czekoladowymi, albo z bitą śmietaną.


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko, co orzechowe! A ciasta w szczególności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja wolę nie za słodkie ciasta, ale mimo to ciasto wygląda bardzo fajnie. kojarzy mi się z jesienią przez dodatki przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na pyszne, wilgotne ciacho :) Jeej, kolejny Twój przepis, który mnie zauroczył! Zakochuję się w tym blogu :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię smakować takich 'innych' ciast, z różnych stron świata :)

    OdpowiedzUsuń