wtorek, 15 lipca 2014

letni sernik z morelami na brązowym cukrze z dodatkiem tymianku


Pieczenie serników to moja pasja i podobno udają mi się znakomicie. Faktycznie, bardzo lubię je robić, bawi mnie wymyślanie różnych kompozycji, dodatków i wariacji na temat składników masy serowej i spodów.
Dzisiejszy wypiek to gra dwóch smaków, śmietankowej masy serowej z słodko - kwaśnym smakiem moreli smażonych na brązowym cukrze i doprawionych tymiankiem.
Morele z tymiankiem to wyszukane połączenie, które świetnie sprawdza się zarówno w słodkich, jak i słonych wypiekach.
Sernik postanowiłam fotografować na gazecie, której kolor jest zbliżony do koloru owoców, moreli, bohatera dzisiejszego wpisu, czyli lekko morelowy, a to mój ulubiony kolor.









Składniki:

spód:

2 kubki pokruszonych herbatników pełnozbożowych, najlepiej Digestive
szczypta soli - koniecznie
80-90g masła, stopionego


masa serowa:

700g serka śmietankowego
250g serka mascarpone
około 200ml śmietany
1 i 1/2 kubka cukru
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
5 jaj

7-8 moreli
3-4 łyżek brązowego cukru
1 łyżeczka tymianku



  




Jak zrobiłam:

spód:

Rozdrobniłam herbatniki na proszek, użyłam do tego wałka, dodałam szczyptę soli, roztopiłam masło i wymieszałam proszek z herbatników z masłem. Formę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia. Masą z herbatników wylepiłam spód formy. Wstawiłam do lodówki, żeby stwardniał.


morele:

Umyte morele pokroiłam na drobne kawałeczki, wrzuciłam na patelnię i smażyłam na bardzo małym ogniu. Dodałam cukier i odrobinę wody i dusiłam, aż zmiękły całkowicie i przypominały papkę. Wsypałam tymianek i chwilę dusiłam. Odstawiłam, żeby wystygły.


masa serowa:

1.   Wszystkie rodzaje sera i kremówkę wymieszałam mikserem. Dodawałam po jednym jajku i cały czas ubijałam. Dodałam cukier, ubijałam w dalszym ciągu.

2.   Wsypałam startą skórkę z cytryny i wlałam sok z cytryny i pomarańczy. Wymieszałam bardzo dobrze i masę wylałam na stwardniały spód z herbatników.

3.   Sernik piekłam w temperaturze 180'C przez około 60 minut, aż brzegi były zbrązowiałe, a środek lekko złocisty, choć jeszcze luźny. Wyłączyłam piekarnik i ciasto zostawiłam w środku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, przez około 20 minut. Wtedy wyjęłam i zostawiłam do dokładnego wystygnięcia.








Morele wyłożyłam na wierzch wystudzonego sernika, posypałam migdałami i to tyle. Sernik z morelami z tymiankiem, w brązowym cukrze gotowy. 


    

6 komentarzy:

  1. Morele i tymianek to doskonałe połączenie, bez dwóch zdań! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie miałam kilogram wiejskiego twarogu i zastanawiałam się, co z nim zrobić. Padło na wersję z jagodami i białą czekoladą na spodzie brownie, ale Twoja propozycja jest następna w kolejce!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, szkoda, ale mam nadzieję, że wypróbujesz mój przepis również :)

      Usuń
  3. Boski! Takiego jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń