poniedziałek, 8 września 2014

wegańskie ciasteczka owsiane z bananami, orzechami i żurawiną, bez mąki i cukru

Mimo, że nie jestem weganką, coraz bardziej podobają mi się wegańskie przepisy. Już wcześniej o tym pisałam, wiem, ale to w dalszym ciągu prawda.
W codziennej diecie staram się ograniczać cukier i masło. Zastępuję je miodem, syropem z agawy, oliwą czy olejem roślinnym. Próbuję również obniżyć kaloryczność potraw, wykorzystując owoce i warzywa jako bazę, a nie tylko jako dodatek. Przepisy wegańskie niejednokrotnie podsuwają mi gotowe i doskonałe rozwiązania.
Problem z przepisami wegańskimi jest jednak taki, że składniki często trudno zdobyć; z pewnością nie kupimy ich w każdym supermarkecie. Jednak, przy odrobinie wysiłku, udaje się dotrzeć do właściwych miejsc, a kiedy ścieżki są przetarte, pozostaje już tylko gotowanie.
Dzisiaj trafiłam na Co Dziś Zjem Na Śniadanie na doskonały przepis na wegańskie ciasteczka owsiane. Popędziłam do kuchni, wszystkie potrzebne produkty miałam pod ręką, ciasteczka były gotowe w niespełna pół godziny.
Niewiele ich już zostało; mam nadzieję, że nie są dramatycznie kaloryczne, tym bardziej, że dzisiaj mam dzień wolny od treningu, nie czuję się więc rozgrzeszona.








Składniki:
na 6 - 8 ciasteczek

3/4 kubka płatków owsianych
1/2 kubka wiórków kokosowych
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka syropu z agawy ( jeżeli ciasteczka nie mają być zbyt słodkie, zmniejszcie ilość syropu - agawa jest bardzo słodka )
1/3 kubka posiekanych orzechów laskowych
garść żurawiny suszonej
2 małe banany bardzo dojrzałe, rozgniecione
2 łyżki oliwy
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka sezamu










Jak zrobiłam:

Wszystkie składniki wymieszałam w misce, ugniotłam ręką.
Ciasteczka formowałam przy pomocy wykrawaczki do ciastek; masę, około 2 łyżki na ciasteczko, ubijałam łyżką na dnie foremki, a potem wysuwałam ją ostrożnie. Dzięki temu ciasteczka są idealnie równej wielkości i mają równe brzegi. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 20 minut w temperaturze 175'C.











Ciasteczka są świetne na śniadanie, ale również w ciągu dnia, kiedy męczy potrzeba zjedzenia czegoś. Może to być coś zdrowego, z filiżanką świeżej kawy smakują fantastycznie.







10 komentarzy:

  1. często robię podobne i najlepsze jest to, że można zmieniać ich smak przeróżnymi bakaliami! super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze ciacha to domowe i owsiane! przepis zapisuję i jak najszybciej robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, mam nadzieję, że napiszesz, co wyszło :)

      Usuń
  3. Bardzo, bardzo lubię takie ciasteczka na bazie bananów :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banany sprawiają, że ciacha są wilgotne i nie nudne :)

      Usuń