piątek, 2 września 2016

tarta migdałowa z figami na kremie marcepanowym

Figi niezmiennie działają mi na wyobraźnię, tyle można z nich i z nimi zrobić. Są świetne na słodko, w tartach, galette, crostacie, podobnie na wytrawnie, z kozim serem, serem pleśniowym, i zawsze z miodem. To tylko kilka przykładów zastosowania fig, jest przecież jeszcze ciasto francuskie czy filo, oba idealne z tymi owocami.
Figi mają wspaniały smak i są piękne, to wyjątkowe owoce. Szkoda, że sezon na nie trwa krótko i że figi nie rosną w naszym klimacie, miło byłoby mieć drzewo figowe w ogrodzie, albo móc zrywać je z drzew przy drodze tak, jak to się robi w Grecji.
Migdały, a więc i marcepan smakują świetnie z figami, stąd kruchy migdałowy spód, na nim krem marcepanowy, a wszystko udekorowane łódeczkami fig.











Składniki:

na formę 22-23cm

spód:

170g mąki orkiszowej
50g mielonych migdałów
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
160g zimnego masła pokrojonego na kawałki

krem:

200g marcepanu
4-5 łyżek śmietany kremówki 30% plus dodatkowo 2 łyżki
250g mascarpone

5-6 fig, pokrojonych na łódki - szóstki albo ósemki













Jak zrobić:

Wymieszaj mąkę z mielonymi migdałami i szczyptą soli. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, palcami utrzyj je łącząc z suchymi składnikami, aż całość będzie przypominać kruszonkę. Dodaj cukier i żółtko, spróbuj szybko zagnieść ciasto, tylko tak, żeby składniki się połączyły i żeby można ciasto uformować w dysk. Jeżeli jest za suche, dodaj odrobinę zimnej wody. Dysk ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. 
Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na placek, wylep nim formę, spód i brzegi, mocno dociśnij. Widelcem nakłuj w kilku miejscach i włóż do zamrażalnika na co najmniej 10 minut, żeby całkowicie stwardniało.
Piecz w 180'C przez około 25-30 minut, aż będzie złociste.

Przygotuj krem: w rondelku podgrzej 4-5 łyżek śmietany, aż zawrze na brzegach. Marcepan pokrusz na kawałki i w miseczce zalej go gorącą śmietaną, żeby zmiękł. Mikserem utrzyj na gładką masę, przestudź. Porcjami dodawaj mascarpone i mieszaj mikserem na gładki krem. Powinien być w miarę luźny, jeżeli jest za sztywny dodaj 2-3 łyżki śmietany kremówki i ubij jeszcze raz.
Krem wyłóż na wystudzony spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na 30 minut, żeby zgęstniał i zastygł. Wyjmij na chwilę, na wierzchu ułóż figi i wstaw ponownie do lodówki jeszcze na 1 godzinę. Możesz posypać startą białą czekoladą.




1 komentarz: