poniedziałek, 23 stycznia 2017

ciasto marchewkowe z daktylami i kremem śmietankowym

I znowu marchewka. Ostatnio zrobiłam zupę krem z pieczonej marchewki, była doskonała i chyba zachwyciła. Idąc za ciosem, znowu wykorzystałam marchewkę, tym razem na słodko. Upiekłam chyba najlepsze klasyczne ciasto marchewkowe, klasyczne, czyli oczywiście oblane i przełożone kremem śmietankowym.
Ciasto marchewkowe to mój ulubiony deser, który robiłam już dawno temu, jeszcze według oryginalnej amerykańskiej receptury, która nie różniła się szczególnie od tych, z których piekę dzisiaj, a jednak. W cieście marchewkowym ważną rolę odgrywają proporcje składników, a przede wszystkim ilość surowej marchwi w stosunku do mąki, a także sposób starcia marchwi, a to wszystko w tym przepisie jest dobrze dobrane. Teraz mogę już powiedzieć, że osiągnęłam perfekcję, a to ciasto jest absolutnie idealne, jest wilgotne i aromatyczne, bo ciasto marchewkowe nie może być ani suche ani nijakie. Do tego, samej masy ciasta nie można przesłodzić, gdyż składnikiem, który odpowiednio dosładza całość jest polewa.
Wykonanie ciasta jest łatwe, wystarczy zastosować przepis krok po kroku. Dla mnie największym wyzwaniem jest niezmiennie starcie marchewki, a potem, jak w wypadku takiej ilości składników i wielkości ciasta, czekanie na upieczenie i sprawdzanie patyczkiem, pieczeni trwało 1 godzinę 30 minut, a sprawdzałam patyczkiem przez ostatnich 30 minut średnio co 5.
Nie przeraźcie się ilością cukru w polewie, możecie ją delikatnie zredukować, pamiętajcie, że to ciasto jest z blisko podwójnej ilości składników.





















na formę o średnicy 25cm

czas przygotowania:  30 minut     czas pieczenia:  około 1 1/2 godziny


składniki:

ciasto:

1 1/2 kubka oleju roślinnego
2 kubki brązowego cukru
6 jajek
3 1/4 kubka mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu mielonego
1 łyżka ekstraktu waniliowego 
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
500g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
3/4 kubka orzechów włoskich połamanych
1/2 kubka daktyli, pokrojonych na kawałki

polewa śmietankowa:

150g miękkiego masła
250g serka śmietankowego typu Philadelphia ( ja użyłam 'Twój Smak')
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
3 kubki cukru pudru


jak zrobić:

ubij mikserem olej z cukrem, aż się bardzo dobrze połączą. Wbijaj jajka po jednym, cały czas ubijając, na gładką masę, na końcu dodaj wanilię.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z cynamonem, solą, proszkiem i sodą, gałką i imbirem, dodawaj suche składniki stopniowo do mieszaniny oleju, ubijając na małych obrotach, aż całość się dobrze połączy.  Dodaj startą marchewkę i wymieszaj dokładnie łyżką, dodaj orzechy i daktyle, jeszcze raz lekko wymieszaj.
Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180'C przez ponad godzinę, ja piekłam około 1 1/2  godz. - czas zależy od tego, jak wilgotna jest marchewka, piecz do suchego patyczka. Wystudź na kratce, a najlepiej, przed nałożeniem kremu, wstaw na 15-20 minut do lodówki.

polewa:

masło ubij z serkiem na gładką masę, dodaj sól i wanilię, ubij, dodawaj porcjami cukier, wymieszaj na gładką masę. Jeżeli uznasz, że jest wystarczająco gęsta, możesz zmniejszyć ilość cukru, nie może być zbyt rzadka, bo spłynie z wierzchu ciasta.

Ciasto podziel na 3 blaty, posmaruj każdy kremem, na końcu wierzch, możesz też pokryć boki.





4 komentarze:

  1. Jaki wysoki! Dobra alternatywa dla biszkoptowego i tym samym tradycyjnego tortu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można upiec niższy, w formie o większej średnicy, można ściąć wypukły wierzch, ale było mi trochę szkoda..

      Usuń