sobota, 7 października 2017

francuska tarta z daktylami na spodzie z mąki kukurydzianej

Nie powinnam jeść słodyczy, nie powinnam ich też robić, żeby nie kusiły. Nie biegam od trzech miesięcy i wykańcza mnie wyjątkowo wredna kontuzja, a niebieganie wyklucza zbędne kalorie. Ale, z drugiej strony, jak już nie mogę ich jeść, to cieszę się pieczeniem ich dla innych. Dzisiaj upiekłam cudowną tartę, kruchą, delikatną, wyjątkową.
Kuchnia francuska jest wyjątkowo wyrafinowana, i taka jest tarta z daktylami.
Kruchy maślany spód z masą daktylową na warstwie z białego serka kremowego smakuje doskonale. Ostatnio zachwyciłam się ponownie mąką kukurydzianą i używam jej do wszystkiego. Lubię jej lekko matowy smak, który świetnie podkreśla smak masła w cieście, i nasyconą żółtą barwę, ciasta dzięki niej wyglądają bardzo apetycznie. Kruchy spód do tarty zrobiłam z dużą ilością mąki kukurydzianej i wyszła świetnie, od teraz nie wyobrażam sobie kruchego spodu bez niej.
Nadzienie daktylowe zrobiłam z masy ze świeżych daktyli, świeże są najlepsze. Można je też zrobić z daktyli suszonych, namoczyć je i rozdrobnić blenderem na papkę.

















składniki:

spód:
na formę 27cm


130g mąki pszennej
130g mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko
160g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
zimna woda


nadzienie:

250g masy ze świeżych daktyli ( albo kubek suszonych daktyli bez pestek, zalanych letnią wodą tak, żeby je przykryła, na 15 minut )
1/2 kubka czerwonego wina
1/2 łyżeczki cynamonu
duża szczypta mielonych goździków

120g białego serka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1/2 kubka cukru pudru
szczypta soli 

jajko rozbełtane z odrobiną wody, do posmarowania ciasta





jak zrobić:

wymieszaj obie mąki z solą, szybko rozetrzyj palcami z masłem, aż masa będzie przypominała kaszę. Dodaj żółtko a potem odrobinę zimnej wody, zagnieć elastyczne ciasto, uformuj dysk i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij, odetnij 1/3 i tę część włóż z powrotem do lodówki. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim wyłożony papierem spód i brzegi formy. Nakłuj w kilkunastu miejscach, włóż do zamrażalnika aż będzie całkowicie twarde. Piecz w 180'C przez 20-25 minut, aż będzie lekko złociste.

Masę daktylową włóż do rondelka, wymieszaj ze wszystkimi składnikami, gotuj na małym ogniu przez chwilę, aż uzyskasz dość gęstą papkę. Jeżeli używasz suszonych daktyli, uprzednio je namocz, a potem gotuj w ten sam sposób, na końcu zblenduj.
Serek kremowy wymieszaj mikserem z resztą składników.

Upieczony i lekko przestudzony spód posmaruj warstwą białego serka, na niej rozprowadź masę daktylową.
1/3 ciasta rozwałkuj na placek, pokrój na 11 - 1 1/2 cm paski, ułóż kratkę na wierzchu ciasta. Posmaruj żółtkiem lekko wymieszanym z odrobiną wody, piecz w 180'C przez około 20 minut, aż kratka będzie złocista.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza