Na warsztatach z kuchni libańskiej przygotowujemy sałatkę z marchewki krojonej w idealne julienne z dressingiem z soku z pomarańczy, oliwy i miodu, z dodatkiem pieprzu i soli, z miętą. To dla wielu osób odkrycie, takie smaki. Mam nadzieję, że takim samym odkryciem będzie marchewka pieczona z kuminem i oliwą, w dressingu z soku z cytryny i miodu, z dodatkiem sera koziego albo owczego. To bardzo szybki i łatwy przepis, teraz wystarczy dobre pieczywo i mamy lekki i szybki letni posiłek.
składniki:
na 5 porcji
800g marchewki, oczyszczonej i pokrojonej w ukośne plastry o grubości ok.1cm
1 łyżka mielonego kuminu
1 łyżka nasion kuminu
sól
pieprz świeżo mielony
oliwa
sok z 1 cytryny
3-4 łyżki płynnego miodu
około 100g sera koziego albo owczego
1 pęczek koperku, drobno posiekanego
garść czarnuszki - opcjonalnie
jak zrobić:
blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej plasterki marchewki, posyp kuminem w proszku i nasionami, skrop obficie oliwą, posyp solą i pieprzem, rękami wymieszaj marchewkę tak, żeby każdy kawałek był dobrze obtoczony w oliwie i przyprawach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200' i piecz aż będzie lekko miękka, przez około 20 minut.
Wymieszaj sok z cytryny z miodem i odrobiną soli i pieprzu, skrop marchewkę, wstaw jeszcze raz do piekarnika na kilka minut.
Posyp pokruszonym serem, możesz podpiec jeszcze raz, przez chwilę, aż ser się trochę rozpuści, przed podaniem posyp świeżym koperkiem.
Ciekawy sposób na marchewkę :)
OdpowiedzUsuńbaaardzo, inny :)
UsuńZapowiada się bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń:)
jest pyszna :)
Usuń