sobota, 25 sierpnia 2018

marchewka po arabsku

Marchewka, taka zwyczajna, może być nudna, ale nie musi. Wystarczy sięgnąć po ciekawe przyprawy, i okazuje się, że smakuje inaczej, smakuje fantastycznie. W krajach Bliskiego Wschodu wiedzą doskonale jak wydobyć z marchewki cudowny, egzotyczny smak.
Na warsztatach z kuchni libańskiej przygotowujemy sałatkę z marchewki krojonej w idealne julienne z dressingiem z soku z pomarańczy, oliwy i miodu, z dodatkiem pieprzu i soli, z miętą. To dla wielu osób odkrycie, takie smaki. Mam nadzieję, że takim samym odkryciem będzie marchewka pieczona z kuminem i oliwą, w dressingu z soku z cytryny i miodu, z dodatkiem sera koziego albo owczego. To bardzo szybki i łatwy przepis, teraz wystarczy dobre pieczywo i mamy lekki i szybki letni posiłek.




















składniki:

na 5 porcji

800g marchewki, oczyszczonej i pokrojonej w ukośne plastry o grubości ok.1cm
1 łyżka mielonego kuminu
1 łyżka nasion kuminu
sól
pieprz świeżo mielony
oliwa

sok z 1 cytryny
3-4 łyżki płynnego miodu
około 100g sera koziego albo owczego
1 pęczek koperku, drobno posiekanego
garść czarnuszki - opcjonalnie




jak zrobić:

blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej plasterki marchewki, posyp kuminem w proszku i nasionami, skrop obficie oliwą, posyp solą i pieprzem, rękami wymieszaj marchewkę tak, żeby każdy kawałek był dobrze obtoczony w oliwie i przyprawach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200' i piecz aż będzie lekko miękka, przez około 20 minut.
Wymieszaj sok z cytryny z miodem i odrobiną soli i pieprzu, skrop marchewkę, wstaw jeszcze raz do piekarnika na kilka minut.

Posyp pokruszonym serem, możesz podpiec jeszcze raz, przez chwilę, aż ser się trochę rozpuści,  przed podaniem posyp świeżym koperkiem.



4 komentarze: