niedziela, 14 lipca 2019

doskonały, łatwy i szybki CHLEB WŁOSKI na drożdżach

Za mało czasu, w końcu po serii warsztatów mam chwilę czasu, żeby napisać post na temat chleba włoskiego, który nałogowo piekę od dłuższego już czasu.
Ostatnio temat wypieków pochłania mnie całkowicie. Wynika to między innymi z tego, że ograniczam jedzenie słodyczy i ciast, wypieki słodkie odłożyłam trochę na bok, a lubię je robić chyba najbardziej, wytrawne wypieki muszą mi więc zrekompensować ten brak; wytrawne tarty, bułki, chleby, brioszki..tu się wyżywam.
Dzisiejszy chleb włoski to chleb drożdżowy, który ma chrupiącą skórkę i mięsisty, wilgotny, treściwy miąższ. Włosi pieką go z mąki pszennej białej, czystej, typu 500, ja używam mąki orkiszowej typu 650, i z niej chleb również udaje się znakomicie, a jest dzięki temu wartościowy i ma jeszcze lepszą jakość. Walorem tego pieczywa jest to, że robi się go w krótkim czasie, jest to przepis wypróbowany, naprawdę trudno go zepsuć. Zdarzało mi się, z konieczności, zostawić ciasto do wyrastania na za długo, i mimo, że przerosło, chleb wypiekł się i wyrósł idealnie. Ten chleb najbardziej lubię jeść z caprese z mozzarellą di bufala DOP, świetnie smakuje z dobrą oliwą, przepis na nią jest bardzo łatwy, ale na wszelki wypadek go podam.
























składniki:

na 1 średniej wielkości chleb

1 kubek ( 250ml ) ciepłej wody - zbliżonej do temperatury ciała
1 łyżeczka cukru
12g suchych drożdży - ja używam 24g drożdży świeżych
2 łyżki oliwy
2 1/2 kubka mąki orkiszowej TYP 650 ( można użyć mąki pszennej TYP 500 )
1 łyżeczka soli







jak zrobić:

w dużej misce przygotuj rozczyn drożdży: do wody dodaj cukier, wymieszaj, wsyp drożdże suche, albo rozetrzyj palcami świeże, zostaw na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Kiedy na wierzchu rozczynu pojawi się piana, dodaj oliwę i 1 kubek mąki. Wymieszaj drewnianą łyżką, dodaj drugi kubek mąki, wymieszaj, aż składniki się połączą. Wyłóż kleiste ciasto na blat i wyrabiaj przez co najmniej 10 minut, podsypując resztą mąki, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne. 
Nasmaruj miskę olejem , przełóż do niej ciasto, przykryj folią spożywczą. Odstaw miskę w ciepłe miejsce, zostaw na około 1 godzinę, aż urośnie - powinno podwoić objętość.
Wyjmij ciasto z miski, lekko odgazuj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na papierze uformuj ciasto w podłużny gruby wałek, przykryj ściereczką i zostaw ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Wierzch napuszonego ciasta natnij nożem w trzech - czterech miejscach. Piekarnik rozgrzej do 200' i piecz chleb przez 20 - 25cm, aż będzie lekko złocisty. Upieczony chleb przełóż na kratkę do wystudzenia. Najlepszy jest jeszcze lekko ciepły.






6 komentarzy: